Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Miljö

Oljeutsläpp utanför Ystad

Kustbevakningen rapporterar om ett oljeutsläpp på svenskt territorialhav cirka tio nautiska mil sydost om Ystad.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ska mil sydost om Ystad.

Utsläppet består av olja av en tjockare typ, vilken Kustbevakningen bedömer möjlig att bekämpa. Kustbevakningens fartyg KBV 003 från Karlskrona och KBV 048 från Malmö beräknas vara framme vid utsläppet vid 17-tiden i dag fredag för att påbörja upptagning.

9.000 liter

Oljebältet är ännu kompakt och har för närvarande en utbredning på 3.000 x 100 meter. Det beräknas som mest omfatta cirka 9.000 liter. Enligt Kustbevakningens beräkningar kommer utsläppet att nå land under lördagskvällen.

– Vi är på väg med två fartyg med oljeupptagningsförmåga. Målet är att plocka upp så mycket som möjligt av oljan till havs. Men vi måste vara beredda på att delar av utsläppet når land. Därför står vi i nära kontakt med Länsstyrelsen i Skåne och de kommunala räddningstjänsterna som har ansvaret för stränderna, säger Fredrik Gustafsson, räddningsledare på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Goda förhållanden

Väderförhållandena är relativt goda, uppger Kustbevakningen vidare. Vädret är stabilt, det blåser sydliga vindar på 7–8 meter per sekund, ingen nederbörd och sikten är god.

– Det rör sig om en mellanstor händelse. Vi kommer att veta mer när vi har personal och fartyg på plats, säger Fredrik Gustafsson.

Förundersökning inledd

Oljan upptäcktes av ett tyskt övervakningsflyg inom ramen för ett samarbete om havsövervakning från luften. Kustbevakningens eget flyg kunde en stund senare bekräfta utsläppet. Kustbevakningen uppger också att förundersökning är inledd om brott mot lagen om åtgärder mot förorening från fartyg men att källan till utsläppet ännu är okänd.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]