Fotograf: Kustbevakningen

Oljesanering skalas upp i Göteborg

En överbunkring i Göteborgs södra skärgård i onsdags i förra veckan har orsakat ett oljeutsläpp som fortsätter att skapa problem i skärgården. Nu har Kustbevakningen skalat upp saneringsinsatsen. 
Det var i samband med en bunkring av ett fartyg i ankarruta B väster om Vrångö i Göteborgs södra skärgård i onsdags som utsläppet inträffade på grund av överbunkring. Oljan drev sedan norrut och påträffades på Öckerö under torsdagskvällen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]–>

Det var i samband med en bunkring av ett fartyg i ankarruta B väster om Vrångö i Göteborgs södra skärgård i onsdags som utsläppet inträffade på grund av överbunkring. Oljan drev sedan norrut och påträffades på Öckerö under torsdagskvällen.

Kustbevakningen inledde en förundersökning under onsdagsnatten, men eftersom ingen brottslig oaktsamhet kunnat styrkas har den utredningen lagts ner.

Sanerat under hela påsken

Arbetet med att sanera oljan från utsläppet har pågått under hela påskhelgen. Uppskattningsvis har Kustbevakningen tagit upp mellan 900 och 1.000 liter olja totalt, det mesta i samband med utsläppet i onsdags. Den olja som nu upptäckts ligger på eller nära land och är resurskrävande att sanera.

– Oljan finns mellan stenar, i tångruskor och vid klipphällar där det är svårt att komma åt. Vi sanerar oljan för hand med spadar, skrapor och håvar vilket är mycket tidskrävande, säger räddningsledare Hanna Bühler Adolfsson i ett pressmeddelande.

Enligt Öckerö kommun har uppskattningsvis ca 8.000 liter olja tagits upp på eller nära land längs kommunens kust till måndagen, det av kommunens anställda tillsammans med frivilliga.

– Vi är mycket tacksamma att så många har ställt med så kort varsel under helgdagarna. Tillsammans gör vi allt vi kan för att rädda vår vackra havsmiljö på bästa sätt, säger Rikard Vidlund, Kommundirektör i Öckerö kommun i ett uttalande på kommunens hemsida.

  • Foto: Kustbevakningen.
  • Foto: Kustbevakningen.
  • Foto: Kustbevakningen.
  • Foto: Kustbevakningen.

Oljans denisitet tros påverka
Att mängden synlig olja ökar på eftermiddagar och kvällar kan bero på oljans densitet. Vid lägre temperaturer under natt och morgon ökar densiteten vilket får oljan att sjunka under ytan. När vattnet sedan värms upp av solen under dagen minskar densiteten och oljan flyter åter upp till ytan och blir synlig.

– Oljans egenskaper gör det svårt för oss att få en bra uppfattning över utsläppets mängd och position samtidigt som tidsfönstret för själva saneringen minskar då vi fokuserar vårt arbete till eftermiddag och kväll, säger Hanna Bühler Adolfsson.

Fler oljepåslag – insatsen skalas upp
Under söndagen påträffades mindre mängder olja på platser norr och söder om Öckerö. Kustbevakningen har därefter skalat upp sin insats med personal och mindre båtar för att sanera oljan.

– Vi slår mynt av det varma vädret som råder för att ta upp så mycket olja som möjligt. Kustbevakare från Lysekil, Göteborg och Falkenberg är engagerade i insatsen, säger Hanna Bühler Adolfsson i pressmeddelandet.

Det finns i nuläget ingen prognos över när saneringsarbetet är färdigt. Det är oklart hur stor mängd olja som har släppts ut. 

Den som befinner sig i Göteborgs skärgård eller vid Bohuskusten och ser olja vid stränder eller i vattnet kan rapportera det i Strandstädarkartan.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]