Fotograf: Anna Lundberg

Kategori: Säkerhet | Utbildning

Mer än sextrakasserier på agendan

På onsdag hålls för första gången ett heldagsseminarium för en sjöfart utan mobbning för alla studenter på Linnéuniversitetets sjöfartsinstitution i Kalmar.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rtsinstitution i Kalmar.

Kända fall av sexuella trakasserier och annan kränkande särbehandling har lett till åtgärder på Linnéuniversitetets sjöfartsinstitution för att komma till rätta med problemen. En av åtgärderna är att studenterna förses med grundläggande kunskaper om problematiken på en seminariedag, liknande den som Chalmers höll under hösten.

Hunnit få sammanhang

Linnéuniversitetet har valt att lägga seminariet i januari, och tanken med det är att studenterna vid det laget har varit ute på sin första praktik och hunnit få ett sammanhang för kunskaperna de ska få med sig från seminariet.

– Vårt fokus kommer att vara på dem som går i årskurs ett. Både sjöingenjörer och sjökaptener kommer att vara med. Vi förväntar oss att alla årskursettor kommer att gå, men alla andra årskurser är välkomna, säger Ted Bågfeldt, prefekt.

Mer än sextrakasserier

Seminariedagens titel är ”En sjöfart utan mobbning, vårt gemensamma ansvar för en god arbetsmiljö”. Dagen handlar alltså inte bara om sexuella trakasserier som drabbar kvinnor, utan tar ett bredare grepp.

– Jag tror det kan finnas sådana ombord som har problem på grund av hudfärg, religion eller vad som helst. Sedan är ju genus och sexuella trakasserier en del av det, så klart, men jag tycker att man missar någonting om man bara tittar på det. Det är första gången vi kör nu den 16 januari, och om erfarenheten av det blir bra så kommer vi att köra det varje år, säger Ted Bågfeldt.

Stärka åskådaren

Programmet innehåller föreläsare som Peter Fyrby, rederidirektör på Sjöfartsverket, Heidi Norling, befälhavare på Destination Gotland, sjöingenjör Nina Hedman från Silja Symphony och Elin Stenberg, HR-chef på Tallink Silja. Företrädare för studenterna ingår också i programmet och dagen avslutas med en workshop på temat ”empower the bystander”, ledd av tekn dr Cecilia Österman från Linnéuniversitetet.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]