Fotograf: Higinio de la Granda Jr. och Aquiles Garea

Kategori: Hamn/Logistik | Specialfartyg

Luleås starka Vilja på väg

Luleå hamns nya isbrytande bogserbåt som sjösattes i höstas har nu börjat testköras. Leverans är satt till den 19 juni.  

Enligt Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn, är bogserbåten en ”top of the line-båt”.

– Hon är utrustad med senaste teknik i alla led. Som hybriddrift med både diesel och el och en dragkraft på 100 ton. Meningen är att vi ska kunna assistera betydligt större fartyg är idag, säger han till Sjöfartstidningen.

Malmporten

Uppgraderingen av hamnens bogserbåtsflotta, på idag tre fartyg, är ett led i projektet Malmporten. Ett projekt som ska vara klart 2020, i vilket bland annat ingår nya djupkanaler, anslutning till Malmbanan och kapacitet att ta emot fartyg med upp till 200.000 tons lastvikt. 

Hybriddrift

Den nya bogserbåten, som fått namnet Vilja, ska med sin hybriddrift kunna möta de ankommande fartygen helt på batteridrift och först därefter koppla in den ena eller båda dieselmotorerna. 

Hybridtekniken inkluderar två diesel-huvudmaskiner, två elektriska axelmotorer/generatorer och en batteribank för energilagring.

Minskad miljöpåverkan

Bogserbåten är helt anpassad för Luleå Hamns krav, vilket innebär att de operativa möjligheterna ökar och att kostnader för bränsle och underhåll minskar. Liksom påverkan på miljön.

Från tre till fyra

Luleå hamns tre befintliga bogserbåtsflotta på tre fartyg kommer i dagsläget inte att påverkas av den nya båten.

– Men i framtiden kanske vi behöver den minsta av dem, Victoria, för uppdrag på annan ort, säger Henrik Vuorinen. 

Tio dagar

Vilja är byggd vid varvet Gondan i Figuera i Spanien varifrån hon efter leveransen den 19 juni startar den tio dagar långa färden mot Luleå.

Inga festligheter

Kommer det att bli fest när Vilja anländer i slutet av juni?

– Nja, det blir väl definitivt uppmärksammat, men nu går ju folk på semester, så ska det bli fest får det väl bli i augusti.

Läs mer om bogserbåten Vilja i en av Sjöfartstidningens tidigare nyhetsartiklar.