Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Säkerhet | Specialfartyg

KBV återigen i Medelhavet

Från och med 1 oktober deltar Kustbevakningen i Frontex Operation Poseidon med patrullbåten KBV 477 för att rädda liv och stödja gränsbevakningen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�r att rädda liv och stödja gränsbevakningen.

I början av september kom Kustbevakningens fartyg KBV 001 Poseidon hem efter tre månader i Medelhavet. Men nu är det dags igen för ett av myndighetens fartyg att delta i en av EU:s gränsövervakningsmyndighet Frontex operationer.

Från och med idag torsdag kommer patrullbåten KBV 477 patrullera havet och gränsen mellan Grekland och Turkiet som en del av Operation Poseidon.

”Har förberett oss väl”

– Vi har förberett oss väl, men vet samtidigt att situationen är annorlunda jämfört med vår tidigare insats i havet mellan Italien och Libyen. Nu handlar det mer om skärgårdsmiljö, korta avstånd mellan Turkiet och Grekland och mindre men fler båtar som transporterar migranter, säger Kenneth Neijnes, operativt ansvarig för Kustbevakningens insats.

Antalet migranter mellan Turkiet och Grekland har ökat kraftigt under det senaste året och Frontex Operation Poseidon syftar till att stödja Grekland i att upprätthålla sin yttre gräns.

Liknar det tidigare uppdraget

KBV 477 kommer delta i operationen fram till 19 december i år. Operationen är en EU-gemensam insats som leds av grekiska myndigheter och koordineras av Frontex. Kustbevakningens fartyg kommer vara stationerat på den grekiska ön Lesbos och kommer delta i arbetet på liknande sätt som KBV 001 Poseidon gjorde på havet mellan Italien och Libyen i somras.

– Det som förenar uppdragen är mötena med människor på flykt och i nöd, samt kravet på uthållighet och yrkesskicklighet på vår besättning, säger Kenneth Neijnes.

”Ska få den hjälp de behöver”

– Genom en effektiv gränsövervakning kan människor få den hjälp de behöver och har rätt till, exempelvis som att få sin asylrätt prövad. De som når grekiskt vatten förs samtliga till Grekland och grekiska myndigheter och hjälporganisationer.

KBV 477 kommer ha en besättning på tre svenska kustbevakare samt en grekisk sambandsofficer, en så kallad liason officer.

Gula båtarna bistår också

Även Sjöräddningssällskapet, SSRS, planerar att delta i räddningsarbetet i den grekiska övärlden. Under namnet Gula båtarna har Schibstedt-koncernen inlett en insamlingskampanj med SSRS som förmånstagare. Insamlingen ska finansiera två eller flera räddningsbåtar som ska undsätta flyktingar i samarbete med den grekiska motsvarigheten till SSRS, Hellenic Rescue Team.

– Under första halvan av 2015, då flyktinströmmarna var störst utanför Libyens kust, kunde vi mest se på i frustration. Våra förhållandevis små räddningsbåtar är inte anpassade för operationer med de stora avstånd som råder där. Men i Egeiska havet kan våra båtar göra verklig nytta. Tack vare Schibsteds insamling kan vi nu göra allvar av våra planer och sätta igång att rädda liv, och vi hoppas få iväg räddningsbåtarna redan i oktober, säger Rolf Westerström, vd för Sjöräddningssällskapet.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Lorenzo

    Adam! Hur tar sig baaten till Mare Nostrum/Medelhavet?
    Antar inte för egen maskin?!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]