Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Arbetsmarknad | Container | Passagerarsjöfart

Hallå där, Rikard Lavitskij!

Hallå där, Rikard Lavitskij – sistaårsstudent på Sjöingenjörsprogrammet på Chalmers och en av två projektledare för Sjölog 2014 som arrangeras den 19-20 februari på Lindholmen i Göteborg.  

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ndholmen i Göteborg.  

Hur är läget inför årets Sjölog? 

– Bara bra! Vi har en projektgrupp som funkar väldigt bra ihop, så även om det blir lite stressigt så här på slutet så löser sig allt efterhand. Nu är det mest detaljplanering kvar att göra, typ bordsplacering till banketten och liknande. Det värsta jobbet ligger bakom oss – inte minst har säljarna i projektgruppen alltid mycket att göra under hösten, när de ska locka hit företagare.   

Det blir mycket jobb för dig och din projektledarkollega Fredrik Sundvall förstås? 

– Ja, slår man ut det hela sen vi började jobba som projektledare förra våren så har vi säkert ägnat Sjölog ett par timmar om dagen. Men det är verkligen extremt kul att jobba med det här, att få lära känna folk både på företagen och på skolan och bli delaktig i allt som händer. 

Hur många utställare har ni lyckats locka i år? 

– Allt som allt är det 72 företag och organisationer, vilket faktiskt är rekordmånga. Det är väldigt kul att så många vill vara med, och det märks att det går allt lättare att sälja in eventet hos potentiella utställare. Det är allt färre av de vi ringer som inte vet vad Sjölog är för något.

Som vanligt har ni först en seminariedag innan själva mässdagen – vad händer i år på seminariedagen? 

– Årets temat är ”Sjöfarten som internationell arbetsmarknad”, vilket vi valde med tanke på de av oss som kommer att jobba utomlands och på utlandsflaggade fartyg, kanske framförallt i Norge eller Danmark. Så det blir mycket information om hur det är att jobba i Norden eller internationellt, och hur det skiljer sig från att jobba i Sverige. 

Några spännande talare på gång? 

– Dels har vi bjudit in experter från Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan, dels folk från näringslivet. Stena Lines vd Carl-Johan Hagman och NOS-vd:n David Kristensson kommer att tala, plus Birgit Liodden som är chef för YoungShip International. Dessutom har vi fått hit journalisten och fotografen Stefan Hyttfors som blivit utsedd till ”Årets talare i kategorin genombrott” och ska prata om framtidstrender. Så det kommer att bli en riktigt inspirerande dag med mycket prat om om hur svensk sjöfart och svensk sjöfartsutbildning står sig internationellt. 

Annars då, några nyheter med årets Sjölog? 

– Vi har utvecklat samarbetet med logistikprogrammet på Handels för att locka hit fler logistikföretag. Det är ett naturligt sätt för oss att växa, även om Sjölog självklart kommer att vara främst en sjöfartsmässa även i fortsättningen. Men i övrigt så är Sjölog som tidigare år, det vill säga ett extremt bra sätt för studenter och företag att knyta kontakter med varandra – oavsett om det gäller exjobb, praktikplatser eller framtida jobbmöjligheter.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]