Fotograf: Marianne Ovesen

Kategori: Arbetsmarknad | Folk/företag

Hallå där, Britta Patriksson!

Hallå där, Britta Patriksson, HR-chef Transatlantic och en av jurymedlemmarna i ”Stiftelsen för unga kreativa krafter inom svensk sjöfart”, instiftat av Nordsjöfrakt-grundaren Folke Patriksson.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]fter inom svensk sjöfart”, instiftat av Nordsjöfrakt-grundaren Folke Patriksson.

Berätta om stiftelsen!

– När min pappa Folke Patriksson fyllde 60 år för 15 år sedan kände han att han fått tillräckligt med kristallvaser. Istället tog han initiativ till den här stiftelsen som alltsedan 2001 delar ut ett årligt stipendium till unga, kreativa människor inom svensk sjöfart.

Folke var väl själv ganska så ung när han började i branschen, förstår jag?

– Ja, han var bara 22 år när han och hans kusin fick hjälp av Folkes pappa att köpa deras första båt. Sedan hade han alltid unga kaptener i Nordsjöfrakt, vilka också blev delägare i rederiet. Så eftersom han själv fick hjälp i unga år så är det här stipendiet viktigt för honom. För även om det inte är jättestora pengar det handlar om så är det ett sätt att uppmuntra kreativa unga människor i branschen.

Vad består stipendiet av?

– Priset är på 10.000 kronor plus att man får blommor och ett diplom. Dessutom delas det ju ut Världssjöfartens dag, som i år är den 24 september, vilket innebär att man får mycket uppmärksamhet i branschen, vilket i sin tur kan leda till nya affärsmöjligheter.

Vilka sitter i juryn, förresten? 

– Det är Folke Patriksson, Johan Högdén och så jag själv.

Har du några exempel på tidigare mottagare av priset?

– Ja, förra året var det David Kristensson från Northern Offshore Services som vann. Det är ett typexempel på en ung person som kommit väldigt långt genom att ha gjort något som ingen annan gjorde. Och förrförra året var det två unga unga fiskare från Skärhamn som vann, bröderna Ante och Tim Ottosson. Trots att de bara är i 25-årsåldern så hade de köpt en fiskebåt som de nu kämpar för att leva på, vilket är väldigt häftigt.    

Och nu vill ni alltså ha in så många förslag på kandidater som möjligt?

– Ja, man kan antingen rekommendera sig själv eller nominera någon annan som man tycker är en bra kandidat. Senast den 10 september vill vi ha in förslagen. Jag vill passa på att nämna att vi inte delar ut priset till de som fortfarande studerar, utan man ska ha lämnat skolan bakom sig och kommit igång med sin business på något sätt.

Och det är öppet för alla inom sjöfarten?

– Ja, det spelar ingen roll om man är verksam till sjöss eller arbetar i land. Det viktiga är att man ung – helst under 30 år – kreativ, uppfinningsrik, aktiv inom svensk sjöfart och har en idé man brinner för.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Gerhard Rook

  Skönt att läsa, att några föra en tradition vidare i familjen Patrikson, kan bara gratulera till detta.

 • Anonymous

  Heter hon Stolt eller Patriksson, undrar man.

  • Anonymous

   hon heter Patriksson :)…

 • Anonym

  Har hört att hennes äldste son även arbetar inom shipping. Tydligen en driven kille!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]