Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Container | Hamn/Logistik | RoRo

Fortsatt uppåt i svenska hamnarna

Färska kvartalssiffror visar att godshanteringen i de svenska hamnarna fortsätter att öka. Därmed håller trenden från föregående kvartal i sig.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]renden från föregående kvartal i sig.

Enligt myndigheten Trafikanalys uppgick den totala godshanteringen i de svenska hamnarna under det tredje kvartalet 2015 till 42,9 miljoner ton, vilket är en ökning med 2,1 procent jämfört med motsvarande kvartal 2014.

Bästa kvartalet på länge

Det innebär att månaderna juli till september 2015 uppvisade den högsta totala godshanteringen i de svenska hamnarna på flera år. Faktum är att man får gå tillbaka till månaderna juli-september 2012 för att hitta ett kvartal med en större mängd godshantering – då hanterades nämligen 43.096 ton.

Färre anlöp 

I likhet med föregående kvartal fortsatte samtidigt antalet fartygsanlöp att minska. Under det tredje kvartalet 2015 uppgick antalet fartygsanlöp till 20.428, vilket är en minskning med 1,8 procent jämfört med motsvarande kvartal 2014. Tittar man istället på den totala bruttodräktigheten som mått så ökade dock det sammanlagda tonnaget med 3,7 procent och uppgick till 327 miljoner bruttoton.

Uppåt även på passagerarsidan

Även när det gäller passagerartrafiken är trenden positiv. Under årets tredje kvartal uppgick det totala antalet passagerare, både inrikes och utrikes, i de svenska hamnarna till 10,6 miljoner, vilket är en ökning med 2,6 procent från motsvarande kvartal 2014.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]