Polferries färja Nova Star på utgående från Nynäshamn mot Polen.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Fortsatt paxras i svenska hamnar

Antalet passagerare som rest via svenska hamnar fortsätter att rasa. Under årets första kvartal minskade antalet med närmare 60 procent mot första kvartalet 2020.
Under första kvartalet 2021 var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 1,8 miljoner, vilket är mer en än en halvering, -58 procent, jämfört med samma kvartal 2020. Det visar ny preliminär officiell statistik från Trafikanalys.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]>

Under första kvartalet 2021 var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 1,8 miljoner, vilket är mer en än en halvering, -58 procent, jämfört med samma kvartal 2020. Det visar ny preliminär officiell statistik från Trafikanalys.

Statistiken visar också att den totala godshanteringen i svenska hamnar var 41,9 miljoner ton under det första kvartalet 2021, vilket motsvarar en minskning med 3 procent jämfört med kvartal 1, 2020.

– Vi ser att passagerartrafiken med fartyg är kvar på mycket låga nivåer sedan pandemin bröt ut. Även godshanteringen i svenska hamnar minskade något under det första kvartalet 2021 jämfört med samma kvartal föregående år, säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys.

Antalet passagerare i utrikestrafik har minskat mest, med 61 procent, till 1,5 miljoner passagerare. Färre passagerare till och från finska hamnar bidrog mest till minskningen. Dessa minskade med 83 procent, till 218 000 passagerare. Totalt minskade passagerarvolymerna till och från EU-länder med 59 procent till 1,5 miljoner.

När det kommer till den totala godshanteringen så minskade andelen lossat gods från utrikes hamn med 9 procent till 18,5 miljoner ton. Lastat gods till utrikes hamn ökade däremot med 3 procent till 17,5 miljoner ton. 

I statistiken ingår samtliga svenska hamnar med fartyg som har bruttodräktighet om minst 20, som anlöper i kommersiell trafik för att lasta/lossa gods eller lämna/hämta passagerare. Inrikes gods och passagerare räknas två gånger i redovisad statistik, för att mäta den totala aktiviteten i hamnarna. Kryssningspassagerare ingår.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]