I Mariehamn möts färjor på resa till och från Stockholm.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Sjöfartsstatistik

Färjetrafiken har börjat återhämta sig

Antalet passagerare i svenska hamnar ökade med 48 procent jämfört med samma kvartal 2020. Det visar ny preliminär officiell statistik från Trafikanalys. 
Under det tredje kvartalet var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 6,6 miljoner, en ökning med 48 procent jämfört med samma kvartal 2020. Det uppger Trafikanalys i ett pressmeddelande.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]lys. ”} /–>

Under det tredje kvartalet var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 6,6 miljoner, en ökning med 48 procent jämfört med samma kvartal 2020. Det uppger Trafikanalys i ett pressmeddelande.

– Vi ser att färjetrafiken till och från utländska hamnar återhämtat sig något från de låga nivåer som vi såg i inledningen av pandemin, sommaren 2020. Ännu är det dock långt kvar till nivån för sommarresandet som vi såg 2019. Hamnarnas godshantering är ungefär på samma nivåer som innan pandemin, säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys, i en kommentar.

Finlandstrafiken bidrog mest

Enligt Trafikanalys pressmeddelande så har antalet passagerare i utrikes trafik ökat mer än i inrikestrafiken,med 49 procent till 5,6 miljoner passagerare. Sjötrafiken till/från finska hamnar bidrog mest till ökningen med 652.000 fler passagerare. 

Antalet passagerare i inrikes trafik ökade med 42 procent, till en miljon passagerare. Det är trafiken till och från Gotland som ligger bakom ökningen, uppger Trafikanalys.

Hanteringen av roro-enheter ökade

Total mängd lossade och lastade varor i svenska hamnar ökade med 4 procent till 42,6 miljoner ton. Ökad hantering av roro-enheter, såsom gods på lastbilar, bidrog mest till ökningen i total godsmängd, enligt Trafikanalys. 

Lastat (avgående) gods till utrikes hamn ökade med 3 procent, till 16,7 miljoner ton, medan lossat (ankommande) gods från utrikes hamn steg med 4 procent, till 19,3 miljoner ton. Total inrikes godshantering ökade med 7 procent till 6,7 miljoner ton.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]