Ropaxfartyget Marco Polo gick på grund utanför Karlshamn under söndagen.

Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri

Färja gick på grund – brottsutredning inledd

TT-Lines ropaxfärja Marco Polo gick på grund utanför Karlshamn under söndagsmorgonen. Samtliga passagerare har evakuerats. Diesel och olja har läckt ut i havet och nu har en förundersökning om brott mot sjölagen inletts av Kustbevakningen.
Larmet om grundstötningen kom in klockan 06.25 under söndagen då färjan var på väg från Trelleborg till Karlshamn för vidare resa mot Klaipėda i Litauen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]vakuerats. Diesel och olja har läckt ut i havet och nu har en förundersökning om brott mot sjölagen inletts av Kustbevakningen.”} /–>
  • Länsor har lagts ut för att stoppa utsläppet. Foto: Kustbevakningen

    Fotograf: Kustbevakningen

  • Fartyget evakuerades under förmiddagen. Foto: Sjöräddningen.
  • Det rådde lugnt väder vid haveristen. Foto: SRSS/Linda Rydkvist
  • Ropaxfartyget Marco Polo gick på grund utanför Karlshamn under söndagen.

    Fotograf: Kustbevakningen

Larmet om grundstötningen kom in klockan 06.25 under söndagen då färjan var på väg från Trelleborg till Karlshamn för vidare resa mot Klaipėda i Litauen.

Marco Polo gick på grund omkring fyra sjömil utanför Karlshamns kust mellan Stilleryd och Hörvik. Totalt befann sig 75 passagerare ombord på fartyget, vilka under söndagsförmiddagen evakuerades med hjälp av Sjöräddningssällskapets räddningsbåtar från stationerna RS Hasslö, RS Skillinge, RS Sölvesborg och RS Hörvik, samt med hjälp av en av Sjöfartsverkets lotsbåtar från Karlshamn. Inga personer ska ha skadats i olyckan.

Utsläpp av diesel och olja

Enligt ett pressmeddelande från TT-Line befinner sig 21 personer från fartygets besättning, rederiets landorganisation samt representanter från försäkringsbolag ombord på fartyget.

Enligt Kustbevakningen står fartyget stabilt på grundet. Dock ska fartyget ha börjat ta in vatten i samband med grundstötningen. Dessutom läcker fartyget både diesel och olja, vilket gjort att Kustbevakningen mobiliserat personal och enheter från hela södra Sverige för att bekämpa utsläppet i samarbete med bland andra MSB, SSRS och den lokala räddningstjänsten.

Totalt har 800 meter läns lagts ut i vattnet, varav 400 meter runt fartyget och ytterligare 400 meter närmare land i ett område dit utsläppet drivit.

Utsläpp under flera sjömil

Under dagen har det varit kraftig dimma i området, vilket försvårat för Kustbevakningens möjligheter att få en tydlig bild över utsläppet. Bilder tagna av myndighetens flyg har dock visat att det förutom utsläppet runt fartyget finns ett stråk med en större mängd olja söder om haveristen.

– Det har visat sig att färjan gjorde en grundstötning redan tidigare på morgonen och läckt olja under flera sjömil innan den körde upp på grunden där den står fast. Vi har utredningspersonal på plats för att utröna omständigheterna kring olyckan, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Örn i ett uttalande.

Enligt P4 Blekinge har Kustbevakningen inlett en förundersökning efter grundstötningen gällande brott mot sjölagen. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]