Ett stort antal fartyg finns runt haveristen Marco Polo, som ska bogseras till Stillerydshamnen i Karlshamn.

Fotograf: Skärmdump från MarineTraffic

Kategori: Haveri

Bärgning av Marco Polo inledd

På onsdagsmorgonen påbörjades bärgning av TT-Lines ropaxfärja Marco Polo. Fartyget ska flyttas till Stillerydshamnen i Karlshamn, som enligt Kustbevakningen är förberedd för att ta emot haveristen.
Under onsdag morgon har bärgningsarbetet av fartyget Marco Polo påbörjats och går enligt plan, meddelar Kustbevakningen. Bogseringen utgår från den bogseringsplan som rederiets bärgningsbolag föreslagit och som Kustbevakningen och Transportstyrelsen godkände under tisdagen. Efter godkännande av planen väntade man på dagsljus för att starta bärgningen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]år enligt plan, meddelar Kustbevakningen. Bogseringen utgår från den bogseringsplan som rederiets bärgningsbolag föreslagit och som Kustbevakningen och Transportstyrelsen godkände under tisdagen. Efter godkännande av planen väntade man på dagsljus för att starta bärgningen.

Ett stort antal fartyg finns just nu runt Marco Polo, bland dem båtar från nederländska bärgningsbolaget Smit, som sköter bärgningsoperationen och är anlitat av rederiets försäkringsbolag. Där finns också närmare tiotalet fartyg samt flyg från Kustbevakningen, som övervakar och har beredskap för om det uppstår ytterligare utsläpp från haveristen i samband med bärgningen. Sjöfartsverket är på plats med lots, liksom enheter från Sjöräddningssällskapet. Även bunkerfartygen Fram och Tresfjord ligger i närheten.

En mindre mängd olja har kommit ut under morgonen, rapporterar Kustbevakningen.

Marco Polo bogseras först ut på djupare vatten och ankras. Därefter undersöker Smit skadorna på skrovet. Dykningarna förväntas vara avklarade under onsdagseftermiddagen och därefter ska fartyget bogseras in till Stillerydshamnen i Karlshamn. Sjöfartsverket ansvarar för lotsning in till hamn.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]