Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Torrlast

Befälhavare dömd efter grundstötning

Befälhavaren ombord på BBC Lagos som gick på grund utanför Helsingborg i somras döms nu till fyra månaders fängelse.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]s döms nu till fyra månaders fängelse.

I början av augusti avgick det 130 meter långa bulkfartyget BBC Lagos från Klaipeda med destination Las Palmas. Men vid 23-tiden den fjärde augusti avbröts resan abrupt då fartyget gick på grund på sandbankarna utanför Råå.

Befälhavaren greps omgående och efter utandningsprov visade det sig att han hade 2,76 promille alkohol i kroppen. Nu har Malmö tingsrätt dömt den ryske befälhavaren till fyra månaders fängelse, enligt Helsingborgs Dagblad. Mannen ska avtjäna straffet i Sverige innan han får lämna landet.

Utarbetad

Under rättegången ska befälhavaren ha hävdat att han enbart druckit cirka 25-30 centiliter whisky några timmar innan grundstötningen och att anledningen till att han somnade handlade om att han var helt utarbetad.

Däremot kunde han inte förklara det faktum att han stängt av det larm som varnar om befälhavaren råkar somna. Han vaknade inte heller av den lotsbåt som fanns i närheten och som flera gånger försökte anropa fartyget. Lotsbåten åkte dessutom närmare fartyget och tutade och signalerade med strålkastare, utan respons, innan BBC Lagos gick på grund.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]