Fotograf: RMC

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo | Skeppsbyggnad

Australiska TT-Line beställer från RMC

TT-Line Company Pty Ltd i Australien tecknar samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) med det finländska varvet Rauma Marine Constructions (RMC) gällande leverans av två bil- och passagerarfärjor.

De två färjor som samförståndsavtalet gäller ska gå i trafik mellan Melbourne, Australien och Devonport, Tasmanien. TT-Line opererar linjen under namnet Spirit of Tasmania. Nybyggena ska ersätta de befintliga färjorna Spirit of Tasmania I och Spirit of Tasmania II, byggda som Superfast III respektive Superfast IV i Åbo 1998.

De nya färjorna får kapacitet för 1.800 passagerare och blir på 48.000 brutto. Byggnationen planeras inledas 2021 och fartygen ska levereras i slutet av 2022 och 2023.

Kontraktet uppsagt 

Ordern placerades ursprungligen vid Flensburger Schiffbau men nu har australiska TT-Line sagt upp sitt kontrakt i samförstånd med det tyska varvet. Tidigare har rapporterats att Flensburger Schiffbau har haft allvarliga finansiella problem.

I ett pressmeddelande från TT-Line uppger rederiet att RMC var ett av de varv som fanns med på short list i slutskedet av upphandlingen 2018.

– Vi är stolta över det förtroende TT-Line har visat oss. Vi tror att vi med detta nya samarbete kan betjäna vår kund på ett sätt som leder till en färjelösning i världsklass för TT-Lines verksamhet, kommenterar Jyrki Heinimaa, vd för RMC, i ett pressmeddelande.

Stärker organisationen

Jyrki Heinimaa säger också att detta samförståndsavtal leder RMC framåt på den planerade vägen mot tillväxt och kan öka byggnationen av stora bil- och passagerarfärjor i Raumo. RMC planerar att stärka sin organisation och rekrytera fler förmågor i alla skeden av byggprocessen.

– Förutom vår egen personal kommer vi kontinuerligt att förstärka vårt samarbetsnätverk. Våra långsiktiga partnerskap kan täcka alla sektorer inom skeppsbyggnad från design till utrustning.

För närvarande har RMC i order en färja för Wasaline och en för Tallink. Därtill ska varvet bygga fyra korvetter till marinen i Finland.