Fotograf: Pierre Adolfsson

Kategori: Ekonomi | Folk/företag

Anrikt skeppsmäkleri får ny ägare

Gotlands Stuveri köper skeppsmäkleriet Ekmans i Visby – företaget grundades redan på 1850-talet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]es redan på 1850-talet.

– Vi är mycket glada att vi på det här sättet får möjlighet att fortsätta att utveckla vår verksamhet. Vi känner ett mycket stort ansvar att vårda och fortsätta att driva AB Carl E Ekman i den anda som gjorts allt sedan bolaget bildades, säger Bengt-Erik Bengtsson ordförande och Thomas Nyberg vd vid Gotlands Stuveri, i en gemensam kommentar.

Gotlands Stuveri AB bedriver terminal och stuveriverksamhet på Gotland och i Nynäshamn. Den huvudsakliga verksamheten består i att serva färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet.

År 1858

2008 besökte Sjöfartstidningen skeppsmäkleriet AB Carl E Ekman och vd:n Lars Ekman som tog över familjeverksamheten 1972 tillsammans med sin fru Stine Ekman. Hans farfars far drog igång rörelsen i Klintehamn på Gotlands östkust 1858 – samma årtionde som Kalifornien blev den 31:delstaten att gå med i amerikanska unionen och Charles Darwin publicerade skriften Om Arternas Uppkomst. 

– När jag kom in i företaget så hade vi tiotalet mindre coasters som vi var korrespondensredare för och sedan hade vi klareringsverksamheten. På den tiden fanns det också ett annat mäkleri på ön men tiderna förändras och de här två företagen blev allt mindre ekonomiskt starka. Lösningen blev att vi tog in deras verksamhet i vår för att få bättre effektivitet, sa Lars Ekman till Sjöfartstidningen och fortsatte att prata om skeppsmäkleriets huvudsakliga sysselsättning idag – klarering.

– Vi gör alla typer av klarering, vi åker ut till alla båtar vi har uppdrag för. Vi är rederiets kontor på platsen, vi förbereder lastningar och lossningar och har bra kontakt med industrierna som äger eller ska köpa lasten. Vi kan närmast beskrivas som ett logistikcentrum.

Stort förtroende

I ett pressmeddelande med anledning av försäljningen säger Lars och Stine Ekman:

– När vi bestämt oss för att sälja den verksamhet som vi drivit sedan 1972, hade vi önskemål om en svensk och helst gotländsk köpare med gott renommé och med långsiktiga målsättningar. Då vi hela tiden samarbetat med Gotlands Stuveri AB samt varit representerade i deras styrelse under många år så känner vi företaget mycket väl med dess ledning och ägare. Gotlands Stuveri AB fyller mycket väl de önskemål vi hade. Det är därför med stort förtroende som vi överlämnar verksamheten till dem.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]