Fotograf: Bent Mikkelsen

Kategori: Offshore | Skeppsbyggnad | Specialfartyg

Två nybyggen till Esbjerg samma dag

Onsdag denna vecka var ovanlig i Esbjergs hamn. Samma dag kom två nybyggda fartyg, både med dansk flagg, till hamnen på jungfruresan.

Det första fartyget var Esvagt Celina, som kom från Singapore till hemmahamnen i Esbjerg. Senare samma dag kom nybygget Sea Gale direkt till Esbjerg från byggvarvet Danish Yacht i Skagen. Sea Gale är den andra i en serie av tekniskt avancerade SWATH-katamaraner som ska användas för transport av installatörer till och från vindkraftverk till havs. Sea Gale är bygd för FOB Swath AS i Bergen, som ägs av Fredrik Odfjell genom sitt danska dotterbolag Offshore Windservice A/S.

Bytte namn

Sea Gale, sjösattes med namnet FOB Swath 3, men bytte namn i samband med en längre bareboatcharter till A2SEA och skall omedelbart användas för transporter till vindkraftverk i tyska delen av Nordsjön. Båten får bashamn i Havneby på Rømø.

Sea Gale är konstruerat av kolfibrer på varje sida av ett kärnmaterial som ger en signifikant lägre vikt än liknande fartyg i aluminium. Längden är 25,7 meter och bredden 10,6 meter. Fartyget har MTU-maskiner med 1.800 kW effekt och har en marschfart på 25 knop. Prislappen på Sea Gale är DKK 53 miljoner, medan Esvagt Celina kostar cirka DKK 65 miljoner.