FMV har tecknat kontrakt för leverans av två nya arbetsfartyg.

Fotograf: FMV

Kategori: Beredskap

Två nya arbetsfartyg till Försvarsmakten

Försvarets materielverk, FMV, har tecknat kontrakt med spanska varvet Astilleros Armon Vigo SA för leverans av två nya arbetsfartyg. De nya fartygen ska levereras till Försvarsmakten under 2027 och 2028.

De nya arbetsfartygen är en av tre nya plattformstyper som ingår i det arbete som FMV nu genomför för att stödja Försvarsmakten i utvecklingen av den marina sjörörliga logistiken. Det skriver FMV i ett pressmeddelande. Övriga plattformstyper är nya hamnbogserare och trängfartyg, den senare är avsedd för olika slag av marin underhållstjänst. De nya systemen kommer enligt FMV att fortlöpande att levereras till de marina basbataljonerna och de marina militärbaserna.

Fyra nya hamnbogserare under 2024

Totalt fyra nya hamnbogserare står inför leverans till Försvarsmakten under våren 2024. Där är fartygens grundplattform redan levererad till FMV och just nu pågår arbeten med att färdigställa och rusta fartygen inför leverans till Försvarsmakten. Hamnbogserarna ska ersätta Bastransportbåt 700 och kommer att kunna genomföra förhalningar, bogsering av fartyg, isbrytning och övrig ekipagetjänst inom hamnområden, tillfälliga basområden eller i närliggande varvsområden.

Ett mer komplext projekt

Anskaffningen av nya arbetsfartyg är den andra upphandlingen som FMV genomfört. I och med att avtalet är signerat övergår nu anskaffningen till ett fristående anskaffningsprojekt.

– Som projektledare för anskaffningen av hamnbogserarna så kommer jag ta med en hel del erfarenheter in i den mer komplexa anskaffningen av arbetsfartygen. I grund och botten så är vi samma projektteam, både från FMV och från Försvarsmakten, fast såklart utökat till en större grupp, säger Susanne Nordman, projektledare för anskaffningen av arbetsfartygen.

De nya arbetsfartygen kommer att ersätta HMS Pelikanen och HMS Furusund. Fartygen ska ge Marinen en förbättrad förmåga att stödja övriga förband med torpedbärgning, logistik och undervattensarbeten samt tillförd dykförmåga.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]