Fotograf: Damen Shipyards Group

Kategori: Skeppsbyggnad | Specialfartyg

Marinen köper två nya bogserbåtar

Försvarets Materielverk, FMV, har beställt två nya bogserbåtar till den svenska marinen. Båtarna ska byggas vid Damen-varvet i Nederländerna och levereras under 2015 och 2016. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]s under 2015 och 2016. 

Upphandlingen av de två nya bogserbåtarna är ett samarbete med den holländska försvarsmateriel-organisationen Defence Materiel Organisation, DMO, som i den gemensamma upphandlingen har beställt tre nya bogserbåtar. 

Samtliga fem bogserbåtar som ingår i beställningen kommer att byggas vid Damen Shipyards varv i Gorinchem i Nederländerna.

Katalogvara

Bogserbåtarna som FMV och dess holländska motsvarighet köper beskrivs av FMV som ”katalogvara”, vilket innebär att de baseras på en befintlig produkt med en specifik design. Båtarna är av en typ som Damenvarvet har tillverkat i cirka 170 enheter och är enligt FMV av en beprövad konstruktion. 

De svenska båtarna blir av typen ASD Tug 3010 ICE medan de holländska blir av typen ASD Tug 2810 Hybrid.

– Både det att vi köper en beprövad standardprodukt och att vi får en högre beställningsvolym i och med samarbetet med Holland gör att vi pressar kostnaderna, säger Ann Bäckman, chef för Marinförbandsmateriel vid FMV.

Tyngre uppdrag

Bogserbåtarna designas för respektive lands marina miljö. De svenska fartygen byggs till exempel med isklass och anpassas till nordiskt klimat. 

Enligt FMV ska bogserbåtarna användas till tyngre uppdrag och assistans utomskärs, och för uppdrag både i hamn och till sjöss. Till exempel ska de kunna användas till att bogsera längre sträckor till havs och bryta isrännor för ubåtar ut ur hamnar. 

Båtarna får en dragkraft på 35 ton och kommer att ha en mycket hög manöverförmåga, vilket enligt FMV innebär att de tillför helt nya förmågor till den svenska marinen.    

  

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]