Stena Vinga ska göra ett inhopp som vikare på sin gamla trafik mellan Bornholm och danska fastlandet.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Stena Vinga till Bornholm

Stena Vinga har länge varit Stena Lines vikarierande färja på en rad linjer. Nu i april har fartyget fått ett uppdrag utanför rederiets linjenät för Bornholmslinjen mellan Rönne och danska Køge.

Det var hösten 2018 som Stena Vinga gjorde sin debut för Stena Line på linjen mellan Göteborg och Frederikshavn. Hon har svensk flagg och Göteborg som hemmahamn, men har varit runt på många av rederiets linjer som vikarie sedan dess, bland annat Travemünde–Liepaja, Halmstad-Grenå, Karlskrona–Gdynia samt Cherbourg–Rosslare och Rosslare–Fishguard.

Tillbaka till Bornholm

Just nu ligger fartyget på varv i Landskrona efter att ha varit vikarie för Stena Germanica mellan Göteborg–Kiel. Men under två veckor i april kommer färjan att sättas i trafik för Bornholmslinjen mellan Rönne på Bornholm och danska Køge som vikarie för rederiets ordinarie färja Hammershus.

– Det är en mycket passande kund eftersom vi införskaffade Stena Vinga från det rederiet. Stena Vinga passar bra för ändamålet eftersom hon är kompatibel med kajplatser och terminaler. Dessutom finns dansktalande personal ombord vilket underlättar, säger Stefan Elfström, presschef på Stena Line.

Kommer tillbaka till Göteborg

Stena Vinga byggdes år 2005 i Nederländerna som Hammerodde för dåvarande Bornholmstrafikken, numera Bornholmslinjen som drivs av det svenskägda rederiet Molslinjen. Hon seglade från start just på linjen mellan Rönne och Køge, men gick även till både Ystad och Sassnitz.

– Med Stena Vinga får vi en färja som vi vet passar i kajplatser och landgångar så att den ska orsaka så lite besvär som möjligt, säger Molslinjens kommersiella direktör, Jesper Skovgaard till danska TV2 Bornholm.

Inhoppet kommer att vara mellan 11 och 27 april. Därefter är planen att Stena Vinga ska komma tillbaka till Göteborg–Frederikshavn.