Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Stena Saga räddar ensamseglare

I hård vind och kraftig sjögång lyckades Stena Sagas besättning rädda en nödställd ensamseglare från en vattenfylld segelbåt mitt ute på Skagerack.

– Besättningen gjorde ett fantastiskt jobb, särskilt styrmannen och de två matroser som var ute i räddningsbåten, säger Mattias Kjellberg, befälhavare på Stena Saga, till Sjöfartstidningen.

Det var i natt strax före klockan ett det kom ett mayday från en segelbåt. Stena Saga var ute på sin ordinarie segling mellan Oslo och Fredrikshamn. Vinden var mellan 12 och 13 meter per sekund och sjön uppskattas av Stena Sagas befälhavare som ”tämligen grov – 2,5-3 meter”.

– Vi fick ingen exakt position, mannen kunde bara uppge att han befann sig i Skagerack i närheten av Oslofjorden och enligt styrmannen som pratade med honom lät han desorienterad, säger Mattias Kjellberg.

Stena Saga fick i uppgift av räddningsledningen att hålla utkik efter segelbåten. Samtidigt letade den norska sjöräddningshelikoptern efter den nödställde. Klockan 03:00 hittade helikoptern segelbåten och försökte rädda mannen som de sett i ruffluckan.

– Det blåste hårt och det var ganska hög sjö så helikoptern lyckades inte, utan de bad oss gå i position.

Inget svar från båten

En halvtimma senare var man på plats och kunde inleda räddningsinsatsen.

– Vi försökte lägga oss så vi fick så platt vatten som möjligt och sjösatte vår FRB bemannad och det gick bra men vi hade ändå problem att ta oss ombord på segelbåten.

Klockan 04:20 lyckades andre styrman Anders Körmark ta sig ombord och börja leta efter mannen ombord.

– Då hade vi tutat, lyst och bankat på båten i tjugo minuter utan att få något svar. Vår styrman Anders kom ner i båten och hittade en man liggandes i förpiken. Han var inte vid medvetande, lite medtagen och nedkyld. Han hade inga skor på sig och det var 40 centimeter vatten i båten. Vi lyckades väcka honom, få ut honom och få över ett par filtar att svepa in honom i, i väntan på att Stena Saga kunde gå upp i lovart och skapa lä så vi fick över honom till räddningsbåten och ombord på Stena Saga.

Liten försening

Segelbåten hade inga uppenbara skador och lämnades med rodret surrat i dikt styrbord för att den skulle hålla sin position någorlunda. Sedan lämnades den och färjan fortsatte mot Fredrikshamn. Den danska sjöräddningen ska bärga segelbåten om man får tillfälle. Den norske mannen som är i 50-årsåldern fick vila ut i en hytt och mår efter omständigheterna bra.

– Det tog tid, vi hade räddningsbåten i vattnet i en timme och tjugo minuter, vi var på platsen i en och en halv timme. Det tog tid att manövrera Saga i position för att skapa lä. Men vi var bara en timme försenade till Fredrikshamn, vi har ganska låg medelfart på den här rutten så det gick att ta in tid, säger Mattias Kjellberg som aldrig varit med om något liknande tidigare.

– Jag har plockat upp någon seglare inne i skärgården tidigare men aldrig så här. Det här var på riktigt, mitt i natten, mörkt, kallt med hård vind och grov sjö mitt ute på Skagerack.