Fotograf: Stena Line

Kategori: RoRo

Stena Line tog hem Brexitkontrakt

Fyra färjerederier, varav Stena Line är ett, säkrar medicintransporter till Storbritannien efter landets eventuella utträde ur EU den 31 oktober.

Storbritanniens utrikesdepartement har tecknat avtal med fyra färjerederier om transport av mediciner till Storbritannien efter Brexit den 31 oktober. De fyra rederierna är Stena Line, DFDS, Brittany Ferries och P&O Ferries. Kontraktet är på sex månader och enligt uppgift i the Guardian värt totalt 86,6 miljoner brittiska pund, motsvarande över en miljard svenska kronor.

– Med vår starka närvaro på Nordsjön var det naturligt att vi var med i upphandlingen och valdes som leverantör. Vi är tacksamma för förtroendet från den brittiska regeringen och är övertygade om att vi kan erbjuda en tillförlitlig och säker transport av kategori 1-gods utifall att det blir en avtalslös Brexit. Storbritannien och våra linjer på både Nordsjön och Irländska sjön är en viktig del av vår verksamhet och vår position i Brexitfrågan är att vi helst ser ett avtal på plats mellan Storbritannien och EU vid ett utträde, säger Ian Hampton, Stena Lines Brexittalesperson, i ett uttalande från rederiet.

Åtta hamnar

Rederierna är enligt avtalet redo att transportera mediciner efter den 31 oktober på 13 rutter. Trafiken ska gå via åtta brittiska hamnar där störningarna på grund av Brexit bedöms bli mindre omfattande. De åtta hamnarna är Teesport, Hull, Killingholme, Felixstowe, Harwich, Tilbury, Portsmouth och Poole.

– Storbritannien gör sig redo att lämna EU den 31 oktober och, som vilken vettig regering som helst, förbereder vi oss för alla eventualiteter. Vår beslutsamma åtgärd innebär att färjeoperatörer står beredda att transportera viktiga mediciner in i landet i samma stund som vi lämnar, säger Tory-transportministern Grant Shapps i ett uttalande.

Kompensation

Avtalet inkluderar kompensation till rederierna på 11,5 miljoner pund, motsvarande 144 miljoner svenska kronor, om det skulle visa sig att den extra transportkapaciteten inte skulle behövas, det vill säga om det inte blir en Brexit eller om utträdet åter skjuts på framtiden.

I dag torsdag blev det offentligt att ett avtal har slutits mellan EU-kommissionen och den brittiska regeringen. Om avtalet godkänns i brittiska parlamentets omröstning på lördag kan det innebära att Brexit blir av den 31 oktober.