Hamlet, en av Forseas färjor som går på linjen mellan Helsingborg och Helsingör.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi | Färjetrafik

Molslinjen förvärvar ForSea

Rederiet ForSea som driver trafiken mellan Helsingborg och Helsingör köps upp av Molslinjen A/S som i sin tur ägs av svenska bolaget EQT Infrastructure.
Med stöd av EQT Infrastructure har Molslinjen A/S ingått ett definitivt avtal om att förvärva ForSea från Igneo Infrastructure Partners. Det framgår i ett pressmeddelande under fredagen. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ucture.”} /–>

Med stöd av EQT Infrastructure har Molslinjen A/S ingått ett definitivt avtal om att förvärva ForSea från Igneo Infrastructure Partners. Det framgår i ett pressmeddelande under fredagen. 

Molslinjen köptes av EQT Infrastructure under 2021 och bolaget har omkring 1.200 anställda. Varje år transporterar de runt 8 miljoner passagerare via sina nio färjelinjer från Danmark. 

– ForSea är ett attraktivt och välskött färjerederi. På samma sätt är ForSea och Molslinjen båda viktiga transportlänkar i Norden med ett mycket kompletterande utbud av tjänster och expertis inom sina respektive organisationer. Vi ser fram emot ett nära samarbete mellan Molslinjen och ForSea där vi kan utbyta lärdomar och fortsätta tillväxtresan mot en hållbar ledande aktör i regionen, säger Carsten Jensen, vd på Molslinjen i pressmeddelandet.

Noterat på Stockholmsbörsen

EQT AB är ett svenskt aktiebolag noterat på Nasdaq Stockholm och har erfarenhet av att utveckla företag inom transport och logistik med fokus på hållbarhet och långsiktigt ägande.

– ForSea är en stark aktör inom det nordiska färjesegmentet där bolagets rutt utgör en viktig del av regionens kritiska infrastruktur. Den flytande bron förbinder människor och företag i Europa, och förenar Sverige med kontinenten. ForSeas investeringar inom hållbarhet och erfarenhet från att operera elektriska färjor är helt i linje med EQT:s investeringsmandat. Vi ser fram emot att fortsätta investera i ForSea och stötta bolaget på dess hållbarhetsresa, säger Carl Sjölund, ansvarig partner på EQT i pressmeddelandet.

Planerar för en tredje elfärja

Varje år transporterar ForSea över sex miljoner passagerare, en miljon personbilar och 450.000 lastbilar över sundet. Bolagets flotta består av fem färjor, varav två elektriska och en tredje som är planerad för eldrift – vilket innebär att ForSea är på god väg mot att göra flottan CO2-neutral inom detta decennium.

– ForSea är ledande inom sin bransch och visar att det är möjligt att driva en hållbar färjelinje som samtidigt skapar fina resultat. Hållbara transporter är framtidens modell och ForSea kommer fortsätta arbetet med att gå i bräschen för den gröna resan, säger Kristian Durhuus CEO på ForSea i pressmeddelandet.

Affären är villkorad av de svenska och danska konkurrensmyndigheternas godkännande och förväntas avslutas i början av 2023. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra försäljningspriset.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]