Fotograf: Oxelösunds hamn

Kategori: Hamn/Logistik

Oxelösunds hamn satsar på flytande gas

Oxelösunds hamn satsar på att bli Sveriges största multifunktionella terminal för LNG och biogas. Investeringen är den enskilt största som någonsin gjorts i hamnen.

Douglas Heilborn, vd för Oxelösunds hamn, säger till Sjöfartstidningen att målet är att kunna portionera in flytande metan från biomaterial i de tankar för flytande naturgas som nu ska byggas i den nya terminalen.

– I takt med att efterfrågan och utbud ökar räknar vi med att inblandningen av biogas kommer att öka.

Till SSAB

Främst ska produkterna användas för SSAB:s produktion i Oxelösund men de ska också kunna vidaretransporteras till andra delar av Sverige.

Utöver det ska terminalen erbjuda möjligheter för fartyg att bunkra LNG, LBG-inblandad LNG och förhoppningsvis i framtiden också ren LBG.

Producera LBG

LNG tar hamnen in från de stora distributionshubbarna i Europa medan biogasen sannolikt kommer att vara producerad någonstans i Sverige.

– I alla fall till en början men när vi väl har infrastrukturen för LNG på plats kan den mycket väl kunna attrahera en produktion av biogas här. Det vore ju ett naturligt steg att då knyta till sig någon form av storskalig biogasproduktion, säger Douglas Heilborn.

Projektet i Oxelösund hamn drivs av företaget Cowi medan MAN Energy Solutions dotterbolag MAN Cryo är kontrakterat för att stötta hamnen med tekniskt kunnande och ingenjörer.