Thomas Andersson, vd Stockholms Hamn & Joakim Larsson (M) stadsbyggnadsborgarråd framför Mein Schiff 1, första anlöpet säsongen 2021.

Fotograf: Stockholms Hamnar/Per-Erik Adamsson

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Ny kryssningskaj planeras i Stockholm

Även om årets kryssningssäsong är starkt påverkad av pandemin satsar Stockholms Hamnar på framtiden genom att planera för en ny kryssningskaj i Frihamnen. 
Det handlar om en investering på totalt 15 miljoner kronor, vilket gör att Stockholms Hamnars kapacitet att ta emot kryssningsfartyg ökas kraftigt. Planen är att investeringen ska påbörjas redan i år och att kajen då kommer att kunna tas i fullt bruk säsongen 2023.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]å totalt 15 miljoner kronor, vilket gör att Stockholms Hamnars kapacitet att ta emot kryssningsfartyg ökas kraftigt. Planen är att investeringen ska påbörjas redan i år och att kajen då kommer att kunna tas i fullt bruk säsongen 2023.

– Kryssningsindustrin betyder mycket för Stockholm samtidigt som Stockholms Hamnars uppdrag att stärka besöksnäringen är tydligt. Genom denna investering i en ny kryssningskaj förstärker vi vårt erbjudande som destination, vilket är viktigt för att markera Stockholms position som hamnstad, säger ansvarigt borgarråd för Stockholms Hamnar, Joakim Larsson (M), i ett pressmeddelande.

Investeringen har blivit möjlig genom att containerterminalen i Frihamnen stängde under förra året efter att hamnen i Norvik öppnats. Därmed fanns en möjlighet att utnyttja den gamla kajen för kryssningsverksamhet. Den ombyggda kajen kan enligt Stockholms Hamnar dessutom användas för hantering av projektlaster.

Stockholms Hamnar skriver vidare i sitt pressmeddelande att den nya kryssningskajen i Frihamnen kommer att innebära en fördubbling av hamnens kapacitet för turnaroundanlöp, det vill säga när passagerare påbörjar och avslutar sin kryssning i Stockholm.

Under ett normalår kommer cirka 300 kryssningsfartyg till Stockholms Hamnar, vilket gör det till landets största destination för internationell kryssningstrafik och en av världens mest populära kryssningsstäder. Enligt Stockholms Hamnar innebär fartygen och passagerarnas vistelse med hotell, mat, sightseeingturer, transporter, shopping med mera, en ekonomisk effekt på nästan två miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]