Fotograf: Norwegian Cruise Line

Kategori: Ekonomi | Passagerarsjöfart

Kryssningssäsong ger klirr i kassan

270 kryssningsfartyg anlöper i sommar Stockholm och resenärerna beräknas spendera hela 600 miljoner kronor i huvudstaden.  

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]kronor i huvudstaden.  

På söndag startar kryssningssäsongen när National Geografic Orion lägger till vid Skeppsbron. Det blir starten på en rekordsommar.

Ökar med 30 procent

De 270 kryssningsfartygen beräknas ha med sig 650.000 passagerare, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med förra sommaren, enligt ett pressmeddelande från Stockholms Hamnar. 

-Kryssningspassagerarna kommer i år att spendera runt 600 miljoner kronor och spelar en stor roll för både besöksnäringen och hela Stockholmsregionen, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm.

Turnarounds

75 av de 270 fartygen är så kallade turnarounds som inleder och/eller avslutatar sin kryssning i Stockholm. Passagerarna spenderar då, enligt Stockholms Hamnar, ofta en extra dag och natt i land vilket gynnar turistnäringen ytterligare.

–Stockholm är mycket populärt och räknas som en av ”Big five” tillsammans med Helsingfors, Tallinn, Sankt Petersburg och Köpenhamn, säger Henrik Ahlqvist, kryssningsansvarig på Stockholms Hamnar.

Störst från Norge

Nya besökare för Stockholm i år är fartygen Norwegian Getaway – som även är störst i år – MSC Fantasia och en nyårskryssning med Saga Sapphire. Alla väntade kryssningsanlöp finns att ta del av på Stockholms Hamnars webbsida.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]