Fotograf: Fincantieri

Kategori: Ekonomi | Folk/företag | Passagerarsjöfart

Hurtigruten säger upp 40 anställda

Det norska rederiet Hurtigruten tvingas till nedskärningar. Enligt norska medier kommer upp till 40 anställda att sägas upp. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ällda att sägas upp. 

Uppsägningarna sker i samband med att administrationen centreras och huvudkontoret flyttar från Narvik till Tromsø, något som kommer att minska kostnaderna med minst SEK 60 miljoner per år. 

I ett börsmeddelande skriver rederiet att omorganisationen görs för att skapa lönsamhet i rederiet, som har gått dåligt en längre tid. 

– Vi har inte tjänat pengar på nio år. Nu måste vi vända trenden, vilket vi ska göra genom att minska kostnaderna och öka intäkterna, säger koncernchefen Daniel Skjeldam till norska nyhetsbyrån NTB. 

Nedskärningarna påverkar i första den administrativa personalen och innebär att personalstyrkan minskar med 25-30 procent. Enligt uppgift så kommer däremot fartygsbesättningarna inte att beröras av nedskärningarna.

Förutom att man minskar på antalet anställda så kommer man dessutom att fasa ut verksamheten i Narvik, satsa tydligare på hotell- och restaurangverksamheten samt fokusera mer på rederiets kommersiella drift. 

Förutom den förväntade besparingen på SEK 60 miljoner per år, kommer man sannolikt att göra ytterligare besparingar framöver genom försäljning av så kallat icke-strategiskt ägande.

– Vi förväntar oss att det vi nu gör kommer att göra oss bättre rustade för att kunna öka resultatet, säger Daniel Skjeldam til NTB.

Bolagets aktie steg efter beskedet.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]