Fotograf: Sail Training International

Kategori: Folk/företag | Utbildning

Hallå där Fredrik Jessing!

Hallå där, Fredrik Jessing, vd för add-maritime AB, som tillsammans med Sveriges största seglande skolfartyg Gunilla och Öckerö seglande gymnasieskola har blivit utsedda till Sail Trainer of the Year av organisationen Sail Training International.

Hur känns det?

– Det är väldigt roligt att Gunilla blir uppskattad med den här verksamheten som vi har hållit på med nu i 12 år.

Vad går er verksamhet ut på?

– add-maritime AB har totalt ship management för Gunilla. Vi är kontrakterade av fartygets ägare som är det kommunala aktiebolaget Öckerö Rederi AB. Gunilla är en seglande gymnasieskola som är den huvudsakliga verksamheten. Eleverna går på Öckerö kommunala gymnasieskola men syftet med själva seglandet är att komma ut och se andra kulturer och lära sig att samarbeta och även lära sig en del om sjölivet som sådant. 

Hur många elever har ni årligen på Gunilla?

– Vi har fem etapper med elever och byter eleverna ute i världen. Det är 44 elever per etapp. Vi har 11 besättningsmedlemmar och 44 trainees, som vi kallar dem, ombord på en gång.

Är det enbart svenska ungdomar ombord?

– Det är ju en svensk gymnasieskola som man måste komma in på genom vanliga intagningsrutiner, men till exempel Åland är ganska väl representerat. Vi har även en del norrmän och danskar. De går på en vanlig naturvetenskaplig eller samhällsvetenskaplig linje på skolan, så det är ingen sjömansskola i den bemärkelsen, även om det naturligtvis blir en touch av det.

Gör ni långresor?

– Ja. Idag är de på väg mellan Santo Domingo och Miami.

Är det en merit att ha seglat på Gunilla om man vill bli sjöbefäl?

– Ja det tror jag. Precis som på den gamla tiden när Broström och andra hade ett skolfartyg så får man ju en närhet till sjömanslivet och sjömansskapet som inte man kanske får så lätt på andra ställen.