Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Arbetsmarknad | Regelverk | Utbildning

Öckerö Maritime Center växer

Sjösäkerhetsskolan Öckerö Maritime Center blir allt större. I fredags invigdes en ny hotelldel och en ny förrådshall.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]och en ny förrådshall.

Den nya hotelldelen består av 14 dubbelrum placerade på två våningar och med perfekt läge i omedelbar anslutning till utbildningsanläggningen på Öckerö i Göteborgs norra skärgård. Rummen är avsedda att komplettera de 21 dubbelrum som sedan tidigare finns på anläggningen, och har tillkommit inte minst med tanke på alla de kursdeltagare som är inbokade inför de nya STCW Manila-bestämmelserna som träder i kraft vid årsskiftet.

Riktig hotellstandard

– Precis som i den gamla hotelldelen blir det i den nya delen riktig hotellstandard där vi kan erbjuda gästerna frukost, plus att det i den nya hotelldelen förstås blir extra fräscht och mer modernt i och med att är helt nytt. Vi har ju allt från en- till femdagarskurser och det är oerhört bra att ha ett eget boende som vi kan erbjuda alla de kursdeltagare som behöver sova över här ute, säger en märkbart stolt Janne Johansson, vd för Öckerö Maritime Center, vid fredagens invigning av de nya faciliteterna där ett 20-tal besökare samlats för att fira av färdigställandet med mingel, smörgåstårta och bubbel.

Många kurser fullbokade

Det första spadtaget till de nya lokalerna på Öckerö togs i november förra året, och i juli var allt klart för inflyttning. Totalt har över 40 byggarbetare varit inblandade i projektet, där göteborgsföretaget Tornstaden varit byggmästare och ett flertal lokala entreprenörer varit inblandade.

– Vi har haft ett jättebra tryck till våra kurser här på Öckerö Maritime Center i ungefär ett och halvt år och många av kurserna är fullbokade fram till jul. Men nu är vi redo inför höstens anstormning, och det känns förstås jättekul, säger Janne Johansson.

Inget vinstintresse

Öckerö Maritime Center är en ideell förening utan vinstintresse som ursprungligen startades för att utbilda fiskare i säkerhet. Skolan har sedan grundandet 1997 utvidgat sin verksamhet till att utbilda ombordanställda hos en mängd stora rederier – däribland Stena Line, TT- Line och Scandlines – i allt som handlar om brand, sjukvård och överlevnad. Vid anläggningen på Öckerö arbetar 12 anställda, och kurserna i sig leds av ett femtiotal inhyrda instruktörer. 

Förutom anläggningen på Öckerö, där man även hyr ut lokaler till Öckerö seglande gymnasieskola vars elever i sin tur utbildas i sjösäkerhet på centrat, har man sedan maj 2015 även en utbildningsanläggning på Rindö utanför Stockholm. 

Ska bli stiftelse

På grund av den växande verksamheten har föreningens branschsammansatta styrelse nyligen beslutat att från och med årsskiftet ombilda föreningen till en stiftelse, som i sin tur ska äga det bolag som ska driva utbildningsverksamheten.

– Det har börjat bli lite för stora värden att det hela ska drivas av ett ideellt bolag. Men inte heller i fortsättningen kommer Öckerö Maritime Center att ha något vinstintresse hängande över sig, säger Janne Johansson när han tillsammans med styrelsens ordförande Bosse Michelsson visar upp den cirka 250 kvadratmeter stora, splitter nya förrådshallen.

– Här kommer vi till exempel att få gott om plats för den evakueringsstrumpa och flotte som vi fick från Stena nyligen, säger Bosse Michelsson.     

Bassäng på gång

Intill förrådshallen har centrat ytterligare markytor där man planerar att bygga en 20 meter lång inomhusbassäng. Tanken är att den nya bassängen ska användas för forskning och utbildning i massräddning och evakuering i samarbete med Sjöräddningssällskapet och Chalmers, som redan har sin brandutbildning på det närliggande brandfält som skolan äger.

– Bygglovet och ritningen för bassängen är klar, och marken äger vi redan. Nu håller vi på och försöker få in pengar till bygget, vilket vi har goda förhoppningar om, säger Bosse Michelsson.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]