Fotograf: Paweł Pisański

Kategori: Ekonomi | Reparationsvarv | Skeppsbyggnad

Gdanskvarvet begärt i konkurs

Det polska teknikföretaget Biprostal har begärt det polska Gdanskvarvet i konkurs. Orsaken uppges vara att varvet inte har betalat Biprostal för utfört arbete. 

Enligt affärstidningen Warsaw Business Journal lämnade Biprostal in en första ansökan om konkurs till domstolen redan för två veckor sedan – en ansökan som dock avslogs på formella grunder. Biprostals advokater hade dock redan förberett en ny ansökan, som man nu alltså har lämnat in. 

Det är inte första gången Gdanskvarvet har problem. För 17 år sedan gick varvet i konkurs och köptes då av den ukrainska industrikoncernen ISD. Idag består Gdanskvarvet av tre delar; förutom varvet har man också tillverkning av stålkonstruktioner och vindkraftsbyggnader.

Själva varvsdelen ägs i sin tur till 75 procent av ukrainska Gdansk Shipyard Group och till 25 procent av det statliga utvecklingsföretaget Agencja Rozwoju Przemyslu.

Det var för övrigt på Gdanskvarvet som den polska fackföreningen bildades 1980, vilket blev början till kommunismens sammanbrott nio år senare.