Fotograf: Accident Investigation Board Finland

Kategori: Haveri

Avvisade skadeståndskrav

Den flera hundra sidor tjocka domen i skadeståndsmålet mellan anhöriga till offer för Estonia-katastrofen, klassningssällskapet och varvet har offentliggjorts.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]vet har offentliggjorts.

25-årsdagen av Europas största maritima katastrof i fredstid närmar sig och det juridiska efterspelet av Estonias förlisning fortsätter. Nyligen avvisade domstolen i franska Nanterre, säte för klassningssällskapet Bureau Veritas, de anhörigas krav på skadestånd.

430 miljoner

Stämningen riktas mot Bureau Veritas, som klassade Estonia, och tyska varvet Meyer-Werft, som byggde fartyget 1980. Bakom stämningsansökan, som lämnades in 1996, stod omkring 1.000 anhöriga till offer för katastrofen. De anhöriga krävde de båda parterna på motsvarande 430 miljoner svenska kronor i skadestånd.

Enligt domstolen i Nanterre har varvet och klassningssällskapet inte begått några grova avsiktliga fel och kan därför inte betraktas som skadeståndsskyldiga.

– Vi är naturligtvis besvikna. Det här bevisar att vi inte kommer någonvart med de vanliga kanalerna i rättssystemet, säger advokaten Henning Witte, som företräder de anhöriga, till SvD.

Överklagande osäkert

Det är alltså 23 år sedan stämningsansökan lämnades in och ett skäl till fördröjningen i processen anges vara att franska myndigheter har inväntat besked om en eventuell svensk rättegång. Det återstår att se om de anhöriga kommer att överklaga domen.

– Vi måste först undersöka risken för att behöva stå för motpartens rättegångskostnader i nästa instans, vilket jag inte är insatt i. Dessutom måste vi höra med så många anhöriga som möjligt. Det är en uppförsbacke, säger Henning Witte.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]