Fotograf: Maksim Kozlov / Pixabay

Kategori: Miljö | Regelverk

Förbud mot att släppa ut toalettavfall

Från och med den första juni är det förbjudet för passagerarfartyg att släppa ut sitt toalettavfall i Östersjön.
Fram tills den första juni kunde passagerarfartyg som trafikerar Östersjön i princip släppa ut sitt toalettavfall direkt i Östersjön utan någon mer omfattande rening. För två år sedan, 1 juni 2019, infördes dock striktare regler för nybyggda fartyg: Antingen installerar fartygen en reningsanläggning som klarar att rena utsläppen från kväve och fosfor ner till vissa bestämda halter eller så lämnar fartygen iland allt sitt toalettavfall till en mottagningsanordning. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]en en reningsanläggning som klarar att rena utsläppen från kväve och fosfor ner till vissa bestämda halter eller så lämnar fartygen iland allt sitt toalettavfall till en mottagningsanordning. 

Från den 1 juni 2021 gäller de hårdare reglerna även övriga passagerarfartyg.

– Kravet är att ett passagerarfartyg som befinner sig på Östersjön, såvida det inte går till eller från S:t Petersburg där det finns ett undantag, inte får släppa ut sitt toalettavfall såvida du inte har en reningsutrustning som uppfyller särskilda krav. Och det är det inte många fartyg som har, och då måste man lämna sitt toalettavfall till en mottagningsanläggning i land, säger Fredrik Larsson, miljöansvarig på föreningen Svensk Sjöfart.

– Rederierna har känt till det här länge. Det var flera år sedan som den här regeln beslutades om, men det var den första juni som den trädde i kraft. Så det här är inget nytt för rederierna, men däremot är jag skeptisk till att nödvändig mottagningskapacitet finns på plats i hamnarna.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]