Kategori: Folk/företag | Utbildning

Flaggskepp i sydost

Baltic Maritime Science Park har utsetts till flaggskepp inom EU:s strategi för Östersjön.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rategi för Östersjön.

– Detta är en viktig utmärkelse som ytterligare sätter Blekinge och Kalmar på kartan för sitt arbete med sjösäkerhet, säger Daniel Sköld projektledare för Baltic Maritime Science Park.

Baltic Maritime Science Park är ett internationellt kluster inom sjösäkerhet som grundats av Blekinge Tekniska Högskola, Region Blekinge, Sjöfartshögskolan i Kalmar, Kustbevakningen och Marinen. Uppgiften är att koppla samman myndigheter, industri och forskning runt Östersjön.

– Att vi får flaggskeppsstatus hoppas vi ska göra det enklare för oss när vi söker forskningsanslag och ska anställa doktorander och forskare, säger Jan Snöberg, prefekt på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Utmärkelsen till flaggskepp bekräftades av EU-kommissionen nu i veckan efter en ett och ett halvt år lång dialog med de danska och finska sjösäkerhetsmyndigheterna.

– Vi utses till flaggskepp inom det som heter prioriteringsområde 13 och vi är det åttonde flaggskeppet där men vi skiljer oss rätt mycket från de övriga som är mer smala tekniska projekt och vi är ett brett och ska skapa samarbeten.

Förutom de svenska organisationer som grundade Baltic Maritime Science Park finns en rad skolor från de andra länderna runt skolan med i projektet.

– Vi hade ett tiotal skolor här på ett seminarium före jul. Vi har haft en delegation på en skola nere i Polen och två i Estland. Det ska verkligen bli verkstad och inte bara en massa pärmar på en hylla, säger Jan Snöberg och lovar att så länge han får vara med och bestämma så ska det vara så med all forskning som görs inom den nyligen startade inom Sjöfartsvetenskap på Linnéuniversitetet, där skolan i Kalmar är en del sedan ett par år.

– Det vi gör ska komma sjöfarten till nytta. Jag räknar med att vi till hösten har fyra till fem doktorander anställda och vi ska snart anställa en professor och en lektor. Sedan får vi nog dra i bromsen ett tag.

Nyttan för näringen är också grundtanken för hela Baltic Maritime Science Park.

– Vi i sydost har jobbat mycket med EU-projekt de senaste tio åren, inte minst Baltic Master, och det finns mycket bra forskning på Blekinge tekniska högskola och i Kalmar men inga kopplingar. Vi är i en uppstartsfas men under det här året vi har varit igång har vi skapat relationer med ett 40-tal företag.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]