Nyhet om övergivet ”råttfartyg” fick stor spridning

Det mytomspunna ryska kryssningsfartyget Lyubov Orlova har återigen dykt upp i internationella medier. Rubriksättare världen kunde inte motstå ryktet att fartyget skulle vara på väg mot de brittiska öarna – bemannat endast av hungriga råttor. 

Det var för ett år sedan ungefär som nyheten om kryssningsfartyget Lyubov Orlova först spred sig runt världen. Efter att ha belagts med kvarstad till följd av en ekonomisk tvist var fartyget i januari 2013 på väg att bogseras från Kanada till Dominikanska Republiken, där det var tänkt att hon skulle huggas upp. 

Det bar sig dock inte bättre än att bogservajen brast både en och två gånger, varpå det obemannade fartyget – som nu befann sig på internationellt vatten – fick driva iväg vind för väg. 

Nödsignaler hördes

Två signaler från fartygets EPIRB-system plockades sedan upp i mars 2013 från en position belägen 700 nautiska mil från den irländska kusten, vilket enligt bedömare skulle kunna antyda att fartyget hade sjunkit. 

Någon vecka senare ska dock en radar fångat upp signaler från ett oidentifierat föremål av likadan storlek som det försvunna fartyget, något som dock aldrig kunde bekräftas visuellt.

I maj 2013 rapporterade den kanadensiska kustbevakningen att man inte gjort några ytterligare observationer av fartyget och att fartyget troligen sjunkit.  

Sedan var det tyst. 

Lockande story 

Fram tills för någon vecka sedan, då den belgiske forskaren Pim de Rhoodes – tillika befälhavaren på forskningsfartyget Fourcault – gick ut i brittisk media och hävdade att det är fullt möjligt att Lyubov Orlova fortfarande flyter omkring på Atlanten. Och om hon nu gör det, så är det troligt att hon befinner sig någonstans väster om Storbritannien.  

Och att hon dessutom sannolikt bär på en last av hundratals utsvultna och desperata råttor.

Mer än så krävdes inte för att en flod av kittlande rubriker skulle välla fram över världens alla tidningar och webbsajter.

Har sannolikt sjunkit 

Men säg den glädje som varar: enligt den irländska nyhetssajten Independent.ie tror kustbevakningen i såväl Irland, Norge, Storbritannien som Island att Lyubov Orlova har sjunkit någonstans i Atlanten. 

– Vi letade efter fartyget i två-tre månader förra året, och använde både satelliter och flyg. Enligt våra beräkningar skulle det ha dykt upp någonstans längs den irländska västkusten, vid ön Achill, säger Chris Reynolds vid den irländska kustbevakningen till Independent.ie, och fortsätter: 

– Med tanke på de stormar som har varit i de områdena så är vi mer än övertygade om att hon har sjunkit. Vi har även diskuterat det hela med kustbevakningsmyndigheterna i Storbritannien, Norge och Island, som också tror att hon har sjunkit.  

Summan av kardemumman blir alltså att man med ganska stor säkerhet torde kunna sortera in nyheten om ”råttfartyget” Lyubov Orlova bland övriga påhittade fejk-nyheter som ideligen ploppar upp och som av någon anledning får global spridning. (Om det nu inte är sant…?)

Byggd 1976 

Lyubov Orlova byggdes 1976 i Bulgarien, är registrerat på Cooköarna och var (eller är…?) 90 meter lång och kunde (eller kan…?) ta 110 passagerare. 

Värt att notera att det är en hel del pengar på spel i sammanhanget: enligt uppgift skulle fartyget kunna inbringa upp till USD 1 miljon om det hittades och skrotades.

LyuboOrlova-webb

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]