Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Hamn/Logistik | Politik

Begränsningar av strejkrätten att vänta

Mycket tyder på att regeringens utredning av strejkrätten kommer att leda till begränsningar att ta till stridsåtgärder för fackliga organisationer. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ckliga organisationer. 

Enligt Sveriges Radio så jobbar regeringen nu med ett förslag om att begränsa strejkrätten för ett fackförbund om arbetsgivaren redan har ett kollektivavtal med ett annat fack. I konflikttyngda containerterminalen i Göteborg har APMT i dag kollektivavtal med minoritetsfacket Transport, medan majoritetsfacket Hamnarbetarförbundet står utan kollektivavtal.

Måste lösas

Redan den 9 januari gick arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ut i media och påpekade att en inskränkning av strejkrätten för att lösa hamnkonflikten i Göteborg är ofrånkomlig. Statsminister, och tidigare Metallordföranden, Stefan Löfvén har inte direkt uttalat sig om någon försämrad strejkrätt, men han har varit tydlig med att konflikten mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg och den danska hamnoperatören APMT på något sätt måste lösas.  

Begränsningar

Enligt vad Sveriges Radio erfar innebär förslaget, som förväntas presenteras i slutet av maj, att ett fackförbund, med några viktiga undantag, inte ska kunna ta till stridsåtgärder om arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal med en annan part.     

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]