Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Hamn/Logistik | Politik

Begränsningar av strejkrätten att vänta

Mycket tyder på att regeringens utredning av strejkrätten kommer att leda till begränsningar att ta till stridsåtgärder för fackliga organisationer. 

Enligt Sveriges Radio så jobbar regeringen nu med ett förslag om att begränsa strejkrätten för ett fackförbund om arbetsgivaren redan har ett kollektivavtal med ett annat fack. I konflikttyngda containerterminalen i Göteborg har APMT i dag kollektivavtal med minoritetsfacket Transport, medan majoritetsfacket Hamnarbetarförbundet står utan kollektivavtal.

Måste lösas

Redan den 9 januari gick arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ut i media och påpekade att en inskränkning av strejkrätten för att lösa hamnkonflikten i Göteborg är ofrånkomlig. Statsminister, och tidigare Metallordföranden, Stefan Löfvén har inte direkt uttalat sig om någon försämrad strejkrätt, men han har varit tydlig med att konflikten mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg och den danska hamnoperatören APMT på något sätt måste lösas.  

Begränsningar

Enligt vad Sveriges Radio erfar innebär förslaget, som förväntas presenteras i slutet av maj, att ett fackförbund, med några viktiga undantag, inte ska kunna ta till stridsåtgärder om arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal med en annan part.