Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Etableringsminister Arbetsmarknadsdepartementet Statsråd

Fotograf: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Kategori: Container | Politik

Vill lagstifta om strejkrätten

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger i en intervju om hamnkonflikten att hon kan tänka sig att inskränka strejkrätten. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]kränka strejkrätten. 

Enligt SVT Väst säger Ylva Johansson att det troligen behövs en ny lagstiftning för att inskränka rätten att strejka och då tvinga fram ytterligare ett kollektivavtal, utöver det som redan finns på en arbetsplats. 

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, säger hon till SVT Väst.

Kritiska hamnarbetare

Hamnarbetarförbundet är kritisk till Ylva Johanssons uttalande och varnar för att näringslivet utnyttjar konflikten för att pressa regeringen att införa lagstiftning som är negativ för arbetstagarna. 

– Näringslivet har velat ha den här lagstiftningen länge, där det är möjligt för en arbetsgivare att hänvisa till att det redan finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Man vill ha den öppningen till avtalsshopping, möjligheten att byta till ett billigare avtal och en mer medgörlig facklig motpart, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot Hamnarbetarförbundet SVT:s artikel. 

Redovisas 31 maj

Sedan 1 juli pågår regeringens utredning om rätten att vidta stridsåtgärder. Utredningen, som leds av Tommy Larsson, är en direkt följd av hamnkonflikten vid APM Terminals i Göteborg mellan hamnoperatören och Hamnfyran. Enligt regeringen ska utredarna ”se över om det är möjligt och lämpligt att förändra fredspliktsreglerna i en situation där arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal eller där skälet för att vidta stridsåtgärder är något annat än att uppnå ett kollektivavtal”. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2018.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]