Liberalerna Jan Björklund (partiordförande), Helene Odenjung (kommunalråd Göteborg) och Mats Persson (riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson) debatterar strejkrätten.

Kategori: Hamn/Logistik | Politik

L vill begränsa strejkrätten

Det är hög tid att begränsa strejkrätten, skriver liberalerna Jan Björklund, Helene Odenjung och Mats Persson med anledning av den pågående hamnkonflikten. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ående hamnkonflikten. 

Sveriges viktigaste transportnav Göteborgs hamn och i förlängningen handeln i hela Sverige kan inte regelbundet lamslås, skriver politikerna i en debattartikel i dagens Göteborgs-Posten. De föreslår att fredsplikt ska gälla om det redan finns ett tecknat kollektivavtal – vilket det gör mellan APM Terminals och Transportarbetarförbundet, dock ej mellan strejkande Hamnarbetarförbundet och APM.

Rimlig proportion

De tycker vidare att det bör införas en proportionalitetsprincip i den svenska modellen för konflikter på arbetsmarknaden, det vill säga att det ska finnas en rimlig proportion mellan vad man vill uppnå och konsekvenserna av de använda stridsåtgärderna.

Ständigt hotas

”I höstats reducerades APM:s kapacitet till 20–30 procent av normal nivå. När driften stoppas påverkar det handeln i hela Sverige. Det är inte rimligt att svensk infrastruktur ständigt ska hotas av konflikt”, skriver debattörerna.

 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]