Andreas Sichert.

Fotograf: Ocean Energy

Kategori: Fartygsutrustning

Alfa Laval och Orcan samarbetar

Samarbete inleds mellan Alfa Laval och Orcan Energy kring ORC-teknik för den maritima sektorn.

Alfa Laval och Orcan Energy tecknar samarbetsavtal om försäljning av energieffektivitetslösningar för sjöfarten, baserade på Orca’s Organic Rankine Cycle (ORC)-teknik. Orcan Energy utvecklar och tillverkar ORC-lösningar för direkt konvertering av spillvärmeenergi till elektricitet. Det nya avtalet innebär att bolagets teknik ska marknadsföras och säljas av Alfa Laval på den maritima marknaden.

Integrerad komponent

Alfa Lavals plattvärmeväxlare utgör en integrerad komponent i Orcan Energys produkter.

– Strategiskt samarbete är en viktig byggsten i vår kommersialiseringsstrategi. I egenskap av en pålitlig global leverantör är Alfa Laval en stark samarbetspartner och rätt val för implementering av ORC-tekniken inom den maritima sektorn. Partnerskapet har stor inverkan genom att det stödjer fartygsoperatörernas ökande behov av att minska koldioxidutsläppen från sina fartyg, säger Andreas Sichert, CEO, Orcan Energy, i ett pressmeddelande.

Omfattande produktportfölj

Alfa Laval uppger att företaget kommer att vidareutveckla och marknadsföra de väl kända ORC-lösningarna som en del av sin omfattande portfölj av fartygsutrustning.

– När marinindustrin strävar efter att åstadkomma dekarbonisering och en övergång till nya bränslen behövs en rad olika tekniker för att driva framåt energieffektivitet och upprätthålla energibalansen ombord. Lösningarna måste bli snabbt tillgängliga vilket kräver att vi arbetar tillsammans inom hela industrin. Orcan Energy delar vår beslutsamhet att erbjuda kompletta och pålitliga energilösningar för kunder inom sjöfarten, säger Lars Skytte Jørgensen, Vice President Technology Development, Energy Systems, Alfa Laval Marine Division, i pressmeddelandet.

.