Fotograf: Alfa Laval

Kategori: Fartygsutrustning | Folk/företag | Offshore

Framo till Alfa Laval

Alfa Laval köper norska Frank Mohn AS, mest känt för sina pumpar under namnet Framo.

Köpet av det norska familjeföretaget med 1.200 anställda uppges kosta NOK 13 miljarder. Frank Mohn och varumärket ska göras till en del av Alfa Lavals Marine & Diesel division och behålla samma ledning som tidigare.

– Frank Mohn är ett utmärkt företag som vi har följt noga under flera år. Det har skickliga anställda, produkter av hög kvalitet och en marknadsledande postition inom segment med attraktiva tillväxtmöjligheter på lång sikt, säger Lars Renström, Alfa Lavals koncernchef.

– Konsoliderieng och globalisering sker inom alla industrier. Alfa lavals fokus på kvalitetsprodukter till den internationella marknaden är ett arv som vi delar, säger Trond Mohn, ordförande i Frank Mohn AS styrelse.

Frank Mohn har förutom en ledande position inom pumpar till tankfartyg också en stark position på marknaden för pumpsystem inom offshore. Bolaget hade förra året en orderingång värd NOK 6,1 miljarder.

Alfa Laval räknar med att uppnå så kallade synergieffekter, besparingar på grund av att funktioner som finns inom båda bolagen kan kapas, värda NOK 120 miljoner över tre år. De senaste fem åren har Alfa Laval köpt omkring 20 bolag med en samlad försäljning, innan de köptes, på SEK 7,5 miljarder.