Kategori: Skeppsbyggnad

Wisby Tankers beställer två asfalttankers

Wisby Tankers satsar stort och beställer två asfalttankers om 15 000 dwt vardera vid 3 Maj-varvet i Rijeka, Kroatien. Fartygen, som tillhör de större i sitt slag, byggs enligt varvets egen design och kostar i storleksordningen USD 35 miljoner per styck. 

– Fartygen kommer att operera i Nordafrika där vi har väl etablerade kontakter sedan flera år tillbaka, säger Johan Markström på Wisby Tankers.

Affären har dragit ut på tiden, EU:s synpunkter på den kroatiska statens lånegaranti till varvet kan ha påverkat processen.

– Det tog längre tid att passera detta nålsöga än vi hade förväntat oss.

Till sist kom dock klartecknet och Wisby Tankers gjorde en första betalning, så nu är affären, som även omfattar två optioner, ett faktum. Beräknad leverans för fartygen är första respektive tredje kvartalet 2012.

Wisby Tankers har ännu inte beslutat vilken flagg fartygen får – detta kommer att ske under våren 2011.

– Vi avvaktar utvecklingen och hoppas på en långsiktig sjöfartspolitik från regeringens sida, säger Johan Markström.

Samtidigt har Wisby Tankers sålt det nybygge som nyligen färdigställts vid det kinesiska varvet Penglai Jinglu. Köpare är Pumangol och fartyget, som är på 5 800 dwt, har fått namnet Mandume. Fartyget och ett systerbygge beställdes i maj 2008 i samarbete med Gotlandsbolaget. Beräknad leverans för det andra nybygget är första kvartalet 2011.