Ben Lundqvist lämnar Viking Lines styrelse efter 45 år.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Ekonomi | Färjetrafik

Viking Lines styrelseordförande lämnar

Viking Lines styrelseordförande Ben Lundqvist ställer inte upp för omval när en ny styrelse ska väljas på bolagsstämman den 27 april. Till ny styrelseordförande föreslås svenska storägaren Jakob Johansson.

Ben Lundqvist har suttit i styrelsen för Viking Line sedan 1978 och blev ordförande 1995. Enligt en artikel i Ålandstidningen har de båda parterna diskuterat ett byte på ordförandeposten i flera år.

Ny storägare tar över 

Jakob Johansson från Stockholm blev storägare i Viking Line då han köpte ett större aktieinnehav 2019 och idag äger han mer än 20 procent av bolaget.

– Det känns väldigt fint att lämna över till honom. Det är en storägare som kommer att ha företagets intresse som nummer ett, säger Ben Lundqvist till Ålandstidningen.

Stannade längre än planerat

I artikeln berättar Ben Lundqvist att han haft för avsikt att stiga av tidigare men att han på grund av pandemin och en nyemission satt kvar på ordförandeposten längre än planerat. 

– Det har gått bra under de senaste åren och Viking Line har tidigare kommit starkt ur kriser. Det känns som att jag lämnar styrelsen för ett företag som är i gott skick, säger Ben Lundqvist. 

Enligt artikeln i Ålandstidningen har Ben Lundqvist inga planer på att se över sitt ägande i och med att han stiger av som ordförande. Vad gäller övriga styrelsen har även Nils-Erik Eklund och Lars G Nordström meddelat att de inte ställer upp för omval.