Olof Boson, lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.

Fotograf: Scandinavian Biogas

Kategori: Energi

Storskalig biogasanläggning byggs i Mönsterås

Scandinavian Biogas ska i samarbete med lokala lantbrukare bygga en biogasanläggning i Mönsterås i Kalmar län. Gasen ska främst säljas som bränsle till tunga transporter och sjöfart.
Anläggningen ska producera flytande biogas baserat på rötning av gödsel. Produktionskapaciteten blir drygt 120 GWh och produktionsstarten beräknas till fjärde kvartalet 2024, uppger Scandinavian Biogas i ett pressmeddelande. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]art. ”} /–>

Anläggningen ska producera flytande biogas baserat på rötning av gödsel. Produktionskapaciteten blir drygt 120 GWh och produktionsstarten beräknas till fjärde kvartalet 2024, uppger Scandinavian Biogas i ett pressmeddelande. 

Projektet beviljades år 2021 154 miljoner i investeringsstöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet.

– Vi har arbetat i många år för att hitta en hållbar och cirkulär lösning för våra verksamheter eftersom gödselhanteringen blivit en begränsning för oss. Samarbetet med Scandinavian Biogas ger oss en lösning som hanterar gödselns normala metanutsläpp samtidigt som den sänker koldioxidutsläppen i transportsektorn. Miljövinsterna för närproducerad mat blir betydande när vi räknar på hela kretsloppet, säger Olof Boson, lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas i pressmeddelandet.

Motsvarar 12 miljoner liter diesel

Den flytande biogasen ska enligt pressmeddelandet främst säljas som bränsle till tunga transporter och sjöfart där 120 GWh motsvarar cirka 12 miljoner liter diesel. Biogödseln, cirka 200.000 ton per år, kommer i första hand att återföras till det lokala lantbruket för ett cirkulärt och hållbart kretslopp.  

– Det känns väldigt bra att alla pusselbitar äntligen kommit på plats och att vi efter mycket arbete fått klartecken att sätta igång projektet. Lantbrukarna behöver biogasanläggningen för att kunna utveckla sina verksamheter samtidigt som våra kunder i Europa är i skriande behov av fossilfri gas, säger Michael Wallis Olausson, chef för tillväxt på Scandinavian Biogas, i pressmeddelandet.

Projektet startade 2016

Projektet i Mönsterås påbörjades av lokala lantbrukare redan 2016 och Scandinavian Biogas engagerades två år senare. Parterna bildade ett samägt utvecklingsföretag, Scandinavian Biogas Mönsterås AB, där Scandinavian Biogas äger cirka 83 procent och lantbrukarnas bolag Mönsterås Biogas AB äger resterande cirka 17 procent. 

Biogasanläggningen kommer att levereras av portugisiska Efacec SA i konsortium med Multibygg AB. Anläggningen för gasuppgradering och flytandegöring kommer att levereras av Wärtsilä AB. 

Den uppskattade bruttoinvesteringen är cirka 760 miljoner kronor. 

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]