Fotograf: Stenastiftelsen

Kategori: Folk/företag

Sten A Olsson har avlidit

En av Sveriges största sjöfartsmän, Sten Allan Olsson, har gått ur tiden. Han somnade in på fredagsmorgonen 96 år gammal.

Sten A Olsson föddes 1916 och växte upp på Donsö i Göteborgs södra skärgård. 23 år gammal började han handla med skrot. Direkt efter andra världskriget, 1946, blev han redare när han köpte ett norskt valfångstfartyg och byggde om det till lastfartyg.

1962 startade han en färjeförbindelse mellan Sverige och Danmark och 10 år senare delades verksamheten upp i två delar, Stena Metall och Stena Line. Innan han lämnade över rodret till nästa generation med sonen Dan Sten Olsson i spetsen 1983 hade verksamheten vuxit med bolag som Stena Offshore, Stena Fastigheter och Stena Bulk.

För Sten Allan Olsson var det viktigt att stötta kreativitet inom samhället i stort och donationerna till forskning, utbildning och kultur har varit många och stora. I samband med 80-årsdagen bildades ”Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur”. Många enskilda personer och projekt har under årens lopp fått stöd sv Stena-koncernen och Stenastiftelsen.

Sten A Olsson var också en trogen supporter av fotbollslaget Örgryte IS.

Det som Sten A Olsson en gång startade på Donsö blev grunden till det som i dag är Stena Sfären med runt 20.000 anställda och en omsättning på cirka 60 miljarder kronor.

Kommentarer

 • Anonym!

  Nu får man väl hoppas att den som sköter om bolaget inte kör ner det i botten!! Med den lilla svenska sjöfart vi har och svensk Flagg och svensk besättning!!

  • Lorenzo

   Brukar gaa omkull f.o.m. den 3dje generationen!!

   • Mikael Mattsson

    Det byggs upp av den första generationen, förvaltas av den andra och körs i botten av den tredje. Verkar dock som att det inte blir någon tredje generation inom Stena Line, men det kanske var lika bra 😉

    Skämt-o-sido: Vad Sten A Olsson har gjort för svensk sjöfart går knappt att beskriva och vi är många (inklusive mig själv) som har honom att tacka för det företag som han lade grunden för. Kommer att saknas…

 • Stig Johansson

  Så länge Dan Sten sitter vid rodret så går inte Stena i kvav.Det är jag helt säker på

 • Anonymous

  Dessutom har allt andra generationen, dvs Dan gjort aningen mer än förvaltat…

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.