Sten A Olsson blev 96 år.

Fotograf: Rolf P Nilsson

Kategori: Container | Folk/företag | Passagerarsjöfart

Sten A Olsson begravd

Fredagen den 9 augusti begravdes Sten Allan Olsson. Stena Sfärens grundare blev 96 år.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ns grundare blev 96 år.

I en närmast fullsatt Christinæ kyrka, Tyska kyrkan, tog familj, släkt, vänner och kollegor farväl av Sten Allan Olsson med en begravning som nog var så statsmannalik man kan komma i Göteborg.

Och det var han värd – Donsöpojken som satt ett sådant avtryck i stadens historia och som påverkat så många människors vardag.

Ingen skiljelinje

– En sjöfartsman har gått ur tiden, sade officianten Agneta Olsson, kyrkoherde i Styrsö församling där Stens födelseö Donsö ingår.

Sten Allan Olsson var en entreprenör av sällan skådat slag, en företagsbyggare och affärsman, men han var definitivt också en familjeman.

– Hos oss fanns det aldrig en skiljelinje mellan familjeliv och företagande, sade Stens dotter Madeleine i sitt tal under minnesstunden.

Full mundering

Stens barnbarn Gustav berättade i sitt minnestal om en man som älskade att fylla sin Vega med julklappar och på julafton, i full tomtemundering, segla från Donsö till Järkholmen där barnbarnen fanns.

– Det är skrattet jag kommer att sakna mest, sade Sven-Olof Kristensson, redare på Donsö och mångårig vän och förtrogne. Tillsammans har Sven-Olof och Sten tillbringat många timmar och djupa samtal under segel och under fiske.

– Sten var djärv, företagsam och han hade en förmåga att kunna se runt hörnen, att se sådant andra inte såg, säger Sven-Olof Kristensson.

Började med skrot

Sten Allan Olsson föddes 1916 på Donsö i Göteborgs södra skärgård. Som 23-åring började han sälja och köpa skrot och 1946 blev han redare. 

1962 startade han en färjeförbindelse mellan Sverige och Danmark och 10 år senare delades verksamheten upp i två delar, Stena Metall och Stena Line.

Innan han lämnade över rodret till nästa generation med sonen Dan Sten Olsson i spetsen 1983 hade verksamheten vuxit med bolag som Stena Offshore, Stena Fastigheter och Stena Bulk.

Startade stiftelse

För Sten Allan Olsson var det viktigt att stötta kreativitet inom samhället i stort och donationerna till forskning, utbildning och kultur har varit många och stora. I samband med 80-årsdagen bildades ”Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur”. Många enskilda personer och projekt har under årens lopp fått stöd sv Stena-koncernen och Stenastiftelsen.

Sten A Olsson var också en trogen supporter av fotbollslaget Örgryte IS.

Lade grunden till jättekoncern

Det som Sten A Olsson en gång startade på Donsö blev grunden till det som i dag är ett av Sveriges största familjeföretag och en koncern som varje dag gör skillnad internationellt. 

Stena Sfären har idag runt 20.000 anställda och en omsättning på cirka 60 miljarder kronor.

Det är inget dåligt livsverk av en fiskarpojk från Donsö. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

  Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
[mc4wp_form]