Fotograf: Klara Johansson

Kategori: Säkerhet

RSI:s årsrapport visar brister och förbättringar

Vilotider, reseplanering och förtöjning är fortfarande områden som kan förbättras inom sjöfarten på Östersjön och Nordsjön, enligt RSI:s senaste inspektionsrapport.
Responsible Shipping Initiative (RSI) är en förening där lastägare gör inspektioner av fartyg de anlitar i syfte att främja en ansvarsfull sjöfart på Östersjön och Nordsjön. RSI bildades 2019 och består idag av Södra, EFO, Lantmännen, Stockholm Exergi, BillerudKorsnäs och SSAB.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]är en förening där lastägare gör inspektioner av fartyg de anlitar i syfte att främja en ansvarsfull sjöfart på Östersjön och Nordsjön. RSI bildades 2019 och består idag av Södra, EFO, Lantmännen, Stockholm Exergi, BillerudKorsnäs och SSAB.

Summeringen av de inspektioner som genomfördes 2022 visar på flera utvecklingsområden på de aktuella fartygen, enligt ett pressmeddelande från RSI. Efter drygt tre års samarbete börjar föreningen få ett omfattande material av utförda inspektioner och har fått en betydligt större kunskap om hur situationen faktiskt ser ut på de fartyg som används.

– Kunskapen ger oss en unik möjlighet att ha konstruktiva dialoger med våra redare om standarder och säkerhet och hur vi tillsammans med dem kan fortsätta höja nivån på arbetet med sjösäkerhet, arbetsmiljö, arbetsförhållanden och miljö ombord på båtarna. För oss är det angeläget att vi löpande granskar de fartyg vi använder i vår verksamhet, säger Sebastian Tamm, Logistics Manager på EFO i pressmeddelandet.

Bristerna per fartyg ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare år och är bland annat kopplade till vilotid, reseplanering och förtöjning. Man har sett indikationer på att några av de inspekterade fartygen inte uppfyllt kraven på att redovisa vilotid för all personal ombord.

Reseplaneringen har vid flera inspektioner inte varit utförd enligt internationella regelverk. Bland annat har resan inte planerats med hänsyn till fartygets begränsningar och godkända elektroniska sjökort har saknats.

När det gäller förtöjning är den vanligaste bristen otillräckligt underhåll av utrustning på däck med onödigt slitage på förtöjningstrossar som följd.

”Vi ser att rederier får allt svårare att rekrytera erfarna och behöriga besättningar till sina fartyg. En situation som försämrades ytterligare efter Rysslands beslut att invadera Ukraina. Det är en utveckling som oroar eftersom vi kunnat se tecken på att besättningarna på vissa av de fartyg vi inspekterat kan ha svårt att på tillräckligt säkert sätt klara av sina uppgifter. I vissa fall kan det finnas behov av att se över besättningarnas storlek och sammansättning för att vi ska känna oss trygga med att besättningen har en rimlig möjlighet att framföra fartyget på ett säkert sätt”, skriver RSI i pressmeddelandet.

Under året som gått har RSI upplevt ett ökat intresse för föreningens arbete från redare.

– Vi har haft möten med redare som önskat förstå mer om hur RSI arbetar samtidigt som de får tillfälle att presentera sitt arbete för ökad säkerhet på sina fartyg. Vi är väldigt glada för dessa initiativ eftersom det ger de konstruktiva diskussioner som vi önskar med redare, säger Mårten Niklasson, Lantmännen.

Resultatet från RSI:s inspektioner visar enligt föreningen på betydelsen av att fortsätta följa upp och arbeta tillsammans kring dessa frågor.

Det senaste året har arbetet inom RSI utökats med ett projekt som syftar till att påskynda omställningen till mer klimatvänliga fartyg.

– Fartygsflottan är relativt gammal och det finns ett stort behov av att förnya flottan. Inte bara för att säkerställa tillräcklig kapacitet utan även för att nå sjöfart med lägre CO2-avtryck. Projektet, som inleddes hösten 2022 och beräknas vara klart under våren 2024, genomförs tillsammans med DNV och syftar till att utvärdera våra gemensamma behov och kommande krav som ett möjligt investeringsunderlag till redare för att nå sjötransporter med lägre klimatpåverkan, säger Peter Löfgren, Senior Manager Strategic Logistics, Billerud.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]