Fotograf: Sjöräddningssällskapet

Kategori: Haveri

Räddade man i gummibåt

Åtta frivilliga sjöräddare prisas för sin insats. Under hårda förhållanden räddade de livet på en man i gummibåt.

Sjöräddningssällskapet utser till årets sjöräddare Kenneth Andersson, Simon Svensson, Stefan Svensson, Veronica Ahlström Andersson, Peter Käll, Christer Sediger, Stefan Westman och Svein Egil Husevik från RS Torekov och RS Grötvik. De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 21 oktober förra året, då en person kunde räddas till livet i sista sekunden i hårt väder utanför Hovs Hallar på Bjärehalvön.

Lugnt och metodiskt

Motiveringen för Årets Sjöräddare lyder:

”Välutbildade frivilliga sjöräddare är ryggraden i svensk sjöräddning. Er insats är ännu ett bevis på det. I hårt väder, stark ström och mycket svåra siktförhållanden kunde ni hitta den ni sökte. Ni gjorde det genom att leta metodiskt, lugnt och säkert, precis som ni tränat otaliga gånger. I vardagens övningar är det rutin. Denna gång betydde det att ni räddade en medmänniska till livet i sista sekunden.”

Hög sjö

Det blåste närmare 14 meter per sekund på kvällen den 21 oktober 2018, då RS Torekov fick larm om en gummibåt som fått motorproblem strax norr om Hovs Hallar i Skåne.

– Som tur var hade vi precis haft jourbyte så vi stod allihop på bryggan och kunde komma i väg inom några minuter, berättar Kenneth Andersson, befälhavare på Rescue Gripen.

Ganska snart förstod sjöräddarna att situationen var mycket allvarlig. Inte bara var det mörkt, sikten var dessutom usel, det regnade och var kallt och vågarna gick höga med brytande sjö. De visste att det för dagen var en stark nordlig ström i området, så det blev svårt att bedöma var de skulle börja leta. Efter att även RS Grötvik kallats ut och de båda stationerna tillsammans sökte metodiskt lyckades man hitta haveristen.

”Overkligt”

– Det var overkligt. Han satt i en jätteliten, vattenfylld gummibåt med trasig ponton och höll sig krampaktigt fast i linorna med båda händerna. I tunn jacka, utan flytväst. Sjöhävningen var så stark att vi riskerade att köra över honom. Och vi vågade inte kasta över någon flytväst – hade han släppt taget om linorna hade han ramlat i, säger Kenneth Andersson.

– Vi räddade hans liv. Han var kraftigt nedkyld och kräktes men vår sjuksköterska ombord tog hand om honom.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är Sjöräddningssällskapets sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Totalt deltog 26 frivilliga sjöräddare från sex stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv.