Själva utgångspunkten för Gotlandsbolagets nya linje, med namnet Hansa Destinations, är att den ska föra över godstransporter från väg till sjö, och därmed också bidra till ett bättre klimat. Gotlandsbolaget har fått statliga pengar från den så kallade ekobonusen för projektet. Under 2021 har nästan 39 miljoner kronor beviljats ur Trafikverkets fond, och för 2022 är summan drygt 35 miljoner kronor.
Ekobonusen har varit en bidragande del till att linjen skulle starta, men inte avgörande, säger Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson till Sjöfartstidningen.
Minst tjugo procents minskning av utsläppen
– Att lansera en ny färjelinje som den här är en investering som man måste ta ställning till. Ekobonusen gör inte att förlust vänds till vinst initialt, men det är klart att det är ett bidrag i uppstarten.
Idag, måndag, invigdes linjen under en ceremoni i färjeterminalen i Nynäshamn. Medverkade gjorde bland andra miljö- och klimatminister Per Bolund och den nationella samordnaren för inrikes sjöfart, Pia Berglund.

Enligt Gotlandsbolagets beräkningar kommer koldioxidutsläppen i och med linjen att minska med minst tjugo procent jämfört med om motsvarande gods hade gått på väg.
– Vi har räknat rätt så försiktigt på en beläggning ner till 50 procent, då kommer de totala koldioxidutsläppen från de här lastbilarna att minska med minst 20 procent. Men lyckas vi med en ännu bättre beläggning och fyller fartyget, ja då blir ju de minskade totala utsläppen större. Det kan bli en minskning med 40 procent, säger Håkan Johansson.

Gotlandsbolaget räknar med att kunna transportera över 75.000 lastbilar om året från Nynäshamn ner till kontinenten. Man har tecknat avtal med ett antal både större mindre kunder, i huvudsak speditionsfirmor och logistikföretag. På sikt hoppas man också kunna skriva avtal med varuägare och fraktköpare direkt, uppger Håkan Johansson.
Plan att utöka trafiken med två fartyg
Linjen kommer till att börja med att trafikeras av ett fartyg, rederiets färja Drotten, och det blir avgångar från Nynäshamn måndagar, onsdagar och fredagar. Avgångarna från Rostock sker tisdagar, torsdagar och lördagar. Planen är att sedan utöka trafiken till två fartyg och dagliga avgångar i båda riktningarna. Vissa avgångar kommer också att angöra Visby.
Enligt rederiet tar turen 18 timmar, med avgång 19:00/19:30 och ankomst nästkommande dag vid 13:00/13:30.
– För chaufförsbundna transporter så finns det en stor fördel när det gäller räckvidd i och med att vi seglar på kvällen och kommer fram vid lunchtid. Vid ankomst är chauffören utvilad, och med tanke på vilotidsregler etcetera så du får en längre räckvidd jämfört med att köra på landsväg via Öresundsbron eller via en färjelinje längre söderut, säger Håkan Johansson.
Linjen riktar framförallt in sig på godstransporter, men har även plats för passagerare. Fartyget har idag drygt 100 hytter varav en del har konverterats till fyrabäddshytter. När alla hytter är uppgraderade kommer det att finnas mellan 400-500 sängplatser, berättar Håkan Johansson.