Ostindiefararen Götheborg i Göteborgs skärgård inför hemkomsten den 2 juni 2023.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: DSM2023

Ostindiefararen Götheborg till Donsö

Nu är det klart att Ostindiefararen Götheborg ska ge sig ut på en resa till i år, om än av det mindre slaget. Fartyget kommer att gästa Donsö i slutet av augusti när sjöfartsmässan Donsö Shipping Meet arrangeras.
Det blir inte bara nya fartyg i fokus under årets upplaga av sjöfartsfesten DSM 2023, även historiens vingslag kommer att synas – bokstavligt talat. Nu står det nämligen klart att Ostindiefararen Götheborg kommer till Donsö under mässan.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]pping Meet arrangeras.”} /–>

Det blir inte bara nya fartyg i fokus under årets upplaga av sjöfartsfesten DSM 2023, även historiens vingslag kommer att synas – bokstavligt talat. Nu står det nämligen klart att Ostindiefararen Götheborg kommer till Donsö under mässan.

– Det stämmer, vi ser det som ett bra sätt att avsluta sommaren samtidigt som DSM samlar väldigt mycket människor i branschen. Det är en intressant möjlighet att få visa upp sig och knyta lite nya kontakter och det känns väldigt kul, säger Stefan Björk, ägare av Greencarrier och Götheborg of Sweden, till Sjöfartstidningen.

En fjäder i hatten

För Donsö Shipping Meet är det en ordentlig fjäder i hatten att fartyget kommer till Donsö.

– Ostindiefararen är en symbol för Göteborg och vi har byggt upp en relation med både Göteborgs Hamn och Göteborgs Stad så detta har ett otroligt symbolvärde för oss, inte minst eftersom vi har utställare från hela världen, säger Jonas Backman, ordförande för Donsö Shipping Meet och fortsätter:

– Stefan Björk gör en stor uppoffring som tagit sig an ostindiefararen och det vill vi gärna lyfta fram marknadsföringsmässigt för Greencarrier och hela vår sjöfartsindustri. Vi är väldigt tacksamma för det, säger Jonas Backman.

Stannar över hela DSM

Fartyget kommer till Donsö söndagen den 27 augusti, dagen innan DSM invigs genom eventet Gothenburg Port Day. Sedan stannar fartyget till den 31 augusti, dagen efter det att DSM avslutas.

– Vi har inte spikat något exakt program under DSM ännu, men vi kommer att bjuda in de som vill vara med och lyssna så att vi kan berätta vår historia om skeppet och det Svenska Ostindiska Companiet, säger Stefan Björk.

Viktig historisk koppling

För Stefan Björk är DSM en viktig chans att kunna visa upp kopplingen mellan dagens sjöfart och den historiska sjöfarten med sina ostindiefarare som haft så stor betydelse för Göteborg som handelsnav och hamnens utveckling.

– Hela grejen med Göteborg är handeln och sjöfarten. Göteborg finns till stor del på grund av Svenska Ostindiska Companiet, det är en grundpelare med Chalmers och Sahlgrenska som viktiga symboler. Att knyta ihop detta när många av redarna kommer med sina nya fina fartyg till DSM tror jag är jätteviktigt. Vi alla kommer någonstans ifrån och ska någonstans vidare och då är det viktigt att ha med sig sin historia, säger han.

Fyller 20 i år

Den 2 juni i år kom Götheborg hem till Göteborg igen för att inleda stadens 400-årsjubileum. Det efter att ha varit ute på en ett år lång expedition som var tänkt att nå Asien. Men efter ett vinteruppehåll i Barcelona blev det en resa hemåt igen istället på grund av osäkerhet i pandemins kölvatten och ett renoveringsbehov av fartyget som i år fyller 20 år.

– Hon byggdes för att kunna segla i 20 år och nu är hon 20 år och en träbåt tar självklart stryk under den tiden. Så nu ska vi upp på varv efter sommaren för att titta över henne och se vilket skick hon är i. Därefter får se hur konditionen är på henne och vad det finns för alternativ efter det. Så vi får återkomma om framtiden, säger Stefan Björk.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]