Wind Server, DBB Jack Up Services nya servicefartyg för vindkarftverk till havs.

Fotograf: DBB Jack Up Services

Kategori: Fartygsutrustning | Offshore

Nytt ”jack up”-fartyg fick offshore-pris

Wind Server, ett självpositionerande ”jack up”-fartyg som nyligen levererades till danska DBB Jack Up Services, har belönats med ”Offshore Renewable Award 2015”.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]med ”Offshore Renewable Award 2015”.

Enligt motiveringen fick fartyget utmärkelsen bland annat för att hon fyller ett glapp mellan stora och kostsamma installationsfartyg och små, mindre kapabla fartyg. Wind Server representerar ett nytänkande inom service och underhåll av vindkraftverk till havs.

Snabb höj- och sänkning

Bland fartygets fördelar nämns att det kan höjas och sänkas så snabbt som med 1 meter/minut, att servicefunktionerna är en integrerad del av den avancerade designen och att det finns så mycket inbyggd överkapacitet i ”jack up”-systemet, att en ”breakdown” i 25 procent av systemet inte påverkar höj- och sänkbarheten.

Fartyget är byggt på Nordic Yards i Wismar i Tyskland och levererades den 18 december 2014. Hon är utrustad med fyra 75 meter höga ben och är självpositionerande i upp till 45 meter djupa vatten. Med benen stadigt placerade på havsbotten kan fartyget höjas långt upp över havsytan och förvandlas till serviceplattform. Därifrån kan service- och underhållsarbeten göras på vindkraftverk med turbiner på upp till 5-8 MW.

Trimaran

Den 80 meter långa och 32 meter breda trimaranen är bland annat utrustat med en kran med en lyfthöjd på strax under 100 meter och en lyftkapacitet på 400 ton.

Andreas Amelang, Senior Vice President, Sales and Project Design vid det tyska varvet Nordic Yards, är stolt över att varvet fått bygga ett så innovativt servicefartyg. 

 Wind Server har också kapacitet att arbeta i mycket svåra väderförhållanden. 

Sedan strax efter årsskiftet är Wind Server engagerat på kortare uppdrag i nordeuropeiska vatten, men är kontrakterad på ett treårigt avtal för Siemens från och med mars 2016.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]