Kategori: Ekonomi

Kostnaderna för pirateriet halverade

Kostnaderna för det Somaliabaserade pirateriet halverades under 2013 till USD 3,2 miljarder – men fortfarande sitter minst 50 sjömän som gisslan.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]50 sjömän som gisslan.

I den senaste årsrapporten från organisationen Oceans Beyond Piracy visar att attackerna från somaliska pirater fortsätter att minska – och därmed kostnaderna. Under 2013 minskade de totala kostnaderna för sjöröveriet utanför Somalia med närmare 50 procent till mellan USD 3 miljarder och 3,2 miljarder. 

Fortfarande sitter dock minst 50 sjömän kvar som gisslan, ofta under hemska förhållanden med våld, brist på mat och stora sanitära brister. Besättningsmedlemmarna har hållits som gisslan i genomsnitt tre år.

1,5 procent

Artikelförfattarna framhåller att internationella insatser för att förhindra piratattackerna börjar bära frukt på allvar men att det fortfarande är långt kvar till nollvisionen. Studien visar att kostnaderna för att stoppa sjöröveriet har gått ner generellt sett men att det har skett en liten ekonomisk ökning när det gäller det långsiktiga förebyggande arbetet på land. Dock motsvarar detta bara 1,5 procent av de samlade kostnaderna för insatserna mot sjöröveriet.

Våldsamma attacker

När det kommer till sjöröveriet utanför Västafrika är de ekonomiska bitarna mer svåranalyserade eftersom inrapporteringen av attacker och maritim brottslighet är mycket bristfällig. Det man vet är att attackerna är ofta mycket våldsammare än de på östsidan av kontinenten.

Hela rapporten hittar du här.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]