Pirateriet i världen på nya rekordnivåer

Pirateriet på världens hav har nått nya rekordnivåer, under årets första nio månader ökade attackerna med 22 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tsvarande period i fjol.

Somaliska pirater utför flest attacker, hittills i år står de bakom 56 procent av alla 352 attacker, visar nya siffror från International Maritime Bureau, 

Precis som tidigare utför somaliska pirater allt fler attacker långt utanför den somaliska kusten i jakt på åtråvärda byten och lösensummor. Somaliska pirater blir allt våghalsigare, i augusti bordade och kapades en kemtanker som låg för ankar i en omansk hamn. Kapningen kunde fullbordas trots närvaron av omanska säkerhetsstyrkor. Men trots att somaliska pirater utför fler attacker, 199 hittills i år, minskar antalet kapningar. Hittills i år har 24 fartyg kapats av somaliska pirater, jämfört med 35 fartyg i fjol. Somaliska pirater lyckas numera bara med en kapning i 12 procent av fallen, jämfört med 28 procent av fallen i fjol. Enligt International Maritime Bureau beror detta på interveneringar av internationella marina styrkor, nyttjande av Best Management Practice och andra ombordstrategier, däribland att söka skydd i citadell. Runt om i världen har 625 besättningsmän tagits som gisslan i år, åtta har dödats och 41 har skadats. 

Enligt International Maritime Bureau har Benin i Västafrika växt fram som en ny hotspot med 19 attacker i år, av dessa har åtta slutat i kapning. Benin och Nigeria, som också utsätts för attacker mot speciellt tankfartyg, har börjat med gemensamma marina insatser för att stävja utvecklingen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]